Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı öncesi aldıkları tedbirleri, yürürlüğe koyacakları yeni uygulamaları ve uyuşturucu madde bağımlılığına karşı verdikleri mücadeleyi gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na anlattı.

Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, yeni eğitim-öğretim yılı için aldıkları önlemler başta olmak üzere madde bağımlılığı ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında gerçekleştirdikleri etkin uygulamaları gazetemize açıkladı. İlçe olarak yeni eğitim-öğretim yılına hazır olduklarını kaydeden Kaymakam Bilgin, “İlçemizde bulunan resmi ve özel okul müdürleri, okul aile birliği başkanları, ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, ilçe gıda, tarım ve hayvancılık yetkilileri, güvenlik güçlerimizin sorumluları ve muhtarlarımızın katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı yaptık. Bu toplantının ana maksadı yeni eğitim-öğretim yılında okullarımızda huzur ve güvenin tesisi ve devamını sağlamaktı. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda Sarıyer, emniyet ve asayiş anlamında okullarında sıkıntı yaşanmayan bir ilçe. Ancak ‘bizler tedbirli olmalıyız’ diyerek bütün yetkili arkadaşlarımızla değerlendirme yaptık” dedi.
53 BİN 194 ÖĞRENCİ DERS BAŞI YAPIYOR

Sarıyer’de okullar ve eğitimle ilgili istatistiki bilgiler paylaşan Kaymakam Bilgin, şunları söyledi: “İlçemizde 92 resmi, 123 özel olmak üzere toplam 215 eğitim kurumu bulunuyor. Resmi okullarda görevli öğretmen sayımız 2 bin 403. Özel okullarımızda 3 bin 500’e yakın öğretmenimiz çalışıyor. Toplam öğrenci sayımız da 53 bin 194. Bizler bu öğrencilerimizin tamamının huzur ve güven içinde eğitim almalarını sağlamak zorundayız.”
KAMERA SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Öğrencilerin her türlü kötü alışkanlıklardan ve çevresel etkilerden uzak tutulması konusunda bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Gürsoy Osman Bilgin, “Çocuklarımızın ulaşım güvenliğinden kantinlerdeki gıda sağlığına, okul giriş çıkışlarındaki emniyetlerinden çevre güvenliğine kadar her türlü etmen, okul idaremiz ve bizlerin sorumluluğu altındadır. Bu çerçevede tüm okullarımızda kamera sistemini yeniden gözden geçireceğiz. Kamera sistemlerimizin kent güvenlik sistemine entegrasyonunu sağlama gayreti içinde olacağız” dedi.
HER ALANDA SIKI DENETİM

Alınan tedbirleri sıralayan Kaymakam Bilgin, “Servis şoförleri ve araçların denetimi emniyet, jandarma ve belediyemiz tarafından sürekli olarak kontrol edilecek. Bunun yanında kantin denetimleri yapılacak. Satılan gıda maddeleri ve kantinde çalışacak kişiler denetlenecek. Okul çevresinde sigara, alkol, uyuşturucu gibi etkenlerden öğrencilerimizi uzak tutma konusunda tüm birimlerimizle el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
HER OKULA ÖZEL BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİ

Bilgin, okullardaki güvenli eğitim koordinasyon görevlisi uygulamasına bu yıl da devam edeceklerini anımsatarak, “Bu görevlimiz okul idaremizle sürekli koordinasyon içinde olacak. Öğretmenlerimiz, gördükleri herhangi bir aksaklığı bu irtibat görevlisi arkadaşımız aracılığıyla bizlere aktaracak biz de gerekli tedbirleri alacağız” açıklamalarında bulundu.
“VELİLERİMİZİN EMANETİNE SAHİP ÇIKIYORUZ”

“Velilerimiz çocuklarını bizlere emanet ediyor. Bu emanete çıkıyoruz” diyen Kaymakam Bilgin şöyle devam etti: “Okul çevresindeki internet kafelerin denetimlerini yapacağız. Çocuklarımızın okul saatlerinde internet kafelerde bulunması önlenecek. Ayrıca yaşı tutmayan çocuklarımızın velisi olmadan internet kafeye gitmesi zaten yasak. Bu konuda tedbirlerimizi artıracağız. Hem internet kafeye hem de veliye ekonomik yaptırım uygulanacak. Okul çevrelerindeki park bahçe ve oyun salonlarının denetimleri de yine güvenlik güçlerimiz tarafından yapılacak.”
“ÖĞRENCİLERİMZ YASA DIŞI ÖRGÜTLERİN PENÇESİNE DÜŞMEYECEK”

Tedbirlerin geniş bir çerçevede ele alındığını dile getiren Bilgin, “Öğrencilerimizin yasa dışı örgütlerin pençesine düşmemesi konusunda her türlü önlem almaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkileyecek okul çevrelerindeki her türlü faaliyet engellenecek. Çocuklarımızı olumsuz etkileyecek neşriyatlar, kumara özendiren oyunlar da ciddi anlamda denetlenecek” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLER DUYARLI, VELİLER BİLİNÇLİ”

Sarıyer’deki bazı okulların üzerinde daha fazla durduklarını açıklayan Bilgin, “Risk grubu taşıyan mahallelerde öğrenci güvenliğinin üzerine daha fazla tedbir alacağız. 3 yıldır buradayım. 3 yıl içerisinde okullarımızda meydana gelen olay sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Bunların da olmaması için gayret sarf edeceğiz. Öğrencilerimizin çok büyük bir bölümü kurallara son derece duyarlı, velilerimiz de bilinçli” dedi.
“SARIYER ÖRNEK BİR İLÇE”

Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, ilçede uyuşturucuyla mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürdüklerini kaydederek, “Sarıyer, İstanbul içerisinde uyuşturucuyla mücadele konusunda örnek bir ilçe. Vaka olarak da sayımız kamuoyunda gösterilen tepki kadar değil. Mutlaka uyuşturucuyla karşı karşıya gelen vatandaşımız var, ancak 18 yaşın altında olan çok çok az. 3 yıl içerisinde uyuşturucuya bulaşmış öğrenci hemen hemen yok. Bu son derece olumlu bir gelişme. Biz bunların önlemini almaya devam ediyoruz. Bunla alakalı ilçemizde birçok faaliyet içerisindeyiz” diye konuştu.
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELENİN İKİ AYAĞI VAR”

Sarıyer Kaymakamlığı olarak uyuşturucuyla olan mücadele yöntemlerini anlatan Bilgin, “Mücadelemizin iki ayağı var. Birincisi emniyet tedbirleri… Özellikle uyuşturucu satanlara yönelik, emniyet ve jandarmanın sürdürdüğü önleyici tedbirlerimiz var. Mücadelemizin diğer ayağı ise gençlerimizi duyarlı hale getirmek… Rehber öğretmenlerimiz başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizi bu konuda eğitiyoruz. Öğretmenlerimiz aracılığıyla tüm öğrencilerimizi duyarlı hale getiren çalışmalar yaptık. Bu çalışmalara devam ediyoruz. Sarıyer ilçemizde 250 kadar madde bağımlısı var. Bunların tedavisi konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımız ve aileleri deşifre olmasın diye bunları kamuoyuyla çok fazla paylaşmıyoruz. Bu kardeşlerimizin topluma tekrar kazandırılması amacıyla tüm kurumlarımızla ortak çalışma gerçekleştiriyoruz” dedi.
MADDE BAĞIMLILARI İÇİN DANIŞMA BÜROSU

İstanbul Valilinin uygulamaya koyduğu Bağımlılıkla Mücadele Stratejisi kapsamında çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Sarıyer Kaymakamı Bilgin, şöyle devam etti: “Bağımlılıkla Mücadele Stratejisi çerçevesinde kaymakamlığımızda Bağımlılık Danışma Bürosu oluşturduk. Bağımlılıkla ilgili sıkıntısı olan bir vatandaşımız kaymakamlığımıza geldiğinde görevli arkadaşımız tarafından yönlendiriliyor ve toplum sağlığında oluşturulan ekibimiz tarafından takibi yapılıyor. Ne işlem yapılacaksa bu büromuz, kurumsal yapısıyla vatandaşımız adına tüm işlemleri gerçekleştiriyor.”
“MAHALLE ÇALIŞMA BİRİMLERİ OLUŞTURDUK”

Sarıyer’e bağlı 38 mahallede, ‘Mahalle Çalışma Birimleri’ adı altında bir oluşum içerisinde olduklarını belirten Bilgin, “Mahalle muhtarlarımız başkanlığında; okul müdürlerimiz, din görevlilerimiz rehber öğretmenlerimiz ve ilgili sivil vatandaşlarımızın katkısıyla böyle bir birim oluşturduk. Önümüzdeki günlerde bu kişilere eğitim verilecek ve ben de bu eğitimlere katılacağım. Birimde görevli bu kişiler o mahalledeki sıkıntıya dönük çözüm odaklı faaliyette bulunacak. Her mahallede risk grubu yaşayan gençlerimizin sorunlarını çözmek adına elimizden geleni yapacağız. Madde bağımlılığı ve uyuşturucuyla mücadelede tam saha pres, Sarıyer’in tamamında kolektif bir şekilde devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.