Gelişen üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle yapay kalp üretildi. Silikondan yapılan yapay kalp, gerçeği gibi çalışma özelliğine sahip. Bilim adamları, üzerinde çalıştıkları bu kalbin ömrünü uzatmak ve daha dayanıklı hale getirmek için yeni girişimlerde bulunuyor.

Üç boyutlu yazıcıda sınırlar zorlanıyor. Bu teknoloji sayesinde artık birçok cihaz üretilebiliyor. Bunlardan en önemlisi de İsviçre’de gerçekleştirildi. Burada bulunan araştırma kurumlarından ETH Zurich, üç boyutlu yazıcı aracılığıyla silikon malzemeden yapay kalp üretti. Şimdiye kadar bu teknoloji ile üretilen en ayrıntılı çalışma olan yapay kalp, gerçek organın aktarımının yerini tutması için tasarlanmadı. Aksine, kalp nakli bekleyen hastaların durumu kötüleştiğinde onlara geçici çözüm sunması amacıyla tasarlandı.

DAYANMA SÜRECİ ARTIRILACAK


Titanyum ve plastik malzemeden üretilen yapay kalpler kanda katılaşma ve bu sebeple vücutta olumsuz tepkilere sebep olabiliyor. Bu yüzden üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretilen yapay kalpler, bu problemi ortadan kaldırabilir. Ancak bilim adamları silikon kalple ilgili de bazı problemler yaşıyor. Çünkü, testlerde gayet güzel çalışan kalbin, dayanabilme gücü sadece 45 dakikalık atış olarak saptandı. Şu sıralar, bu kalbin daha güçlü hale getirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.