Andrey Karlov'un öldürülme anını çok sayıda kişi sosyal medyada izledi. Bunun nedeni videoların otomatik olarak çalmaya başlamasıydı ve bu durum birçok kullanıcıyı öfkelendirdi.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülme anı görüntülendi ve çok sayıda kişi istemeden bu görüntüleri sosyal medyada izledi. Bunun nedeni videoların otomatik olarak çalmaya başlamasıydı ve bu durum birçok kullanıcıyı öfkelendirdi.

Peki, bu tür görüntülere maruz kalmanın tehlikeleri ne ve videoların otomatik çalmasını önlemek için neler yapılabilir?

ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİNE MARUZ KALMANIN TEHLİKESİ

Görüntülerin yarattığı etki bireyden bireye değişiyor. Son çalışmalara göre şiddet görüntülerine maruz kalmak bazı bireylerin diğerlerinin çektiği acılara daha duyarlı hale gelmesine neden oluyor. Bazılarında da tam tersi bir durum yaşanıyor ve gördüklerine alıştıkları için videolarda gördükleri şiddete daha duyarsız hale geliyorlar. Şiddet olayları, son bir kaç yıldır olduğu gibi metrolar, gece kulüpleri, ticari merkezler gibi her gün gidilen yerlerde yaşanıyorsa, bazı insanlar çevrelerindeki dünyadan korkar hale geliyorlar. İngiltere'deki Bradford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyada şiddet içerikli görüntülere maruz kalmak travma sonrası stres bozukluğunda görülen belirtileri ortaya çıkartabiliyor.

Bu belirtiler, travmayı tekrar yaşıyormuş gibi görüntüler (flashback) veya kâbuslar görmek, olayı hatırlatan bir şey olmasa da sürekli akla gelmesi, olay hatırlandığında çarpıntı, terleme gibi bedensel rahatsızlık duyulması.

KENDİNİZİ TEKNİK AÇIDAN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

Videoların otomatik olarak çalmaya başladığı sosyal medya platformlarında bunu önlemek için bazı yollar var. Facebook'ta önce ayarları seçin, daha sonra sol taraftaki Videolar kısmına gelin ve Otomatik Çalma özelliğini kapatın. Videoların otomatik olarak çalmaya başladığı sosyal medya platformlarında bunu önlemek için bazı yollar var.