Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temel Eğitimden Orta öğretime Geçiş (TEOG) Sınavı ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla TEOG Sınavı kaldırıldı. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Sarıyerli eğitimciler, sistemle ilgili merak edilenlerin ilerleyen süreçte cevaplanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından, TEOG Sınavının kaldırılmasıyla birlikte öğrenciler, öğretmenler ve velilerin aklında yeni sistemle ilgili büyük bir soru işareti oluştu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “18 milyon evladımızın hiçbirinin kendi geleceklerinden kaygı duymasına gerek yok” dedi. Milli Eğitim Bakanlığının ölçme, değerlendirme konusunda en deneyimli kuruluş olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Tüm velilerimizden istirhamım şu ki; evlatlarınız bizim evlatlarımızdır. Kafalarında en ufak bir soru dahi olmasın. Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır” diye konuştu.
ÖĞRENCİ VE VELİLER MERAK İÇİNDE

Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına rağmen; öğretmen, öğrenci ve velilerin kafasındaki ortak soru işareti ise TEOG Sınavı’nın ardından liselere geçiş sisteminin nasıl işleyeceği… Sarıyer Posta Gazetesi olarak TEOG’un kaldırılmasının ardından ne olacağı sorusuyla, ilçedeki uzman eğitimcilerin görüşlerini aldık.
GEZEN: BİR ALTENATİFİN ORTAYA KONMUŞ OLMASI LAZIMDI

TEOG’un öğrencileri yoran bir sınav olduğunu belirten Eğitimci Seçkin Gezen, “Öğrenciler, kendi yaş seviyeleriyle ilgili psikolojik sorunlar yaşayıp strese giriyorlardı. Bunun kaldırılması düşünülebilirdi ama bununla ilgili bir alternatifin ortaya konmuş olması gerekiyordu. Örneğin ben çocuğumu Kabataş Lisesi’ne göndermek istiyorum. Okul kendimi sınav yapacak, yoksa adrese dayalı bir okul sistemimi belirlenecek. Bunları ilerleyen süreçte göreceğiz” dedi.
“ADRESE DAYALI SİSTEM SÖZ KONUSU”

Bir diğer eğitimci Abdullah Alp ise, “Yeni sistemle ilgili bakanlığın üzerinde çalıştığı adrese dayalı sistem söz konusu. Yani herkes kendi mahallesine yakın liseye gidecek. Ancak burada bir sorun var. Çünkü her lisenin kalitesi aynı değil. Başarılı bir öğrenci sırf evine yakın diye meslek lisesine mi gidecek? Bakanlık tasarısı içinde en iyi liseler için bir sınav yapılabilir düşüncesi var. Kalan öğrenci gurubu için de diğer liseler arasındaki kalite farkı kaldırılarak adrese dayalı yerleşim sistemi getirilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.