Tarabya koyuna yapılan marinanın durumunun tartışıldığı bugünlerde, akıllara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, 2007 yılında www.ibb.gov.tr’de  “TARABYA KOYU’NDAN BU YAZ DENİZE GİRİLEBİLECEK” manşeti geldi.


tarabya koyu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 16.04.2007 tarihinde Tarabya Koyu’ndan çıkartılan tonlarca çamuru ve koyun geleceği hakkında İBB’nin resmi internet sitesinden vatandaşların Tarabya Koyu’ndan denize girebileceklerini yazmıştı. Ancak aradan geçen 9 yıla rağmen hala vatandaşlar koydan denize giremiyor. Aksine koyun doğal dengesiyle oynandı. Sular çamur kıvamında ve çevreye çok pis kokular yayılıyor. Artık balıklar yaşamıyor. Koyun dibine atılan her biri 15'er tonluk yüzlerce beton blok yerleştirildi. Koyun ağzına yerleştirilen dalgakıranlar, suların koydaki doğal dolaşımını durmasına neden oldu.

İşte www.ibb.gov.tr’de 2007’de yayınlanan o yazı:

 “TARABYA KOYU’NDAN BU YAZ DENİZE GİRİLEBİLECEK (2007)”


Tarabya Koyu’na dökülen atık suları toplayan kolektörleri tamamlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarama çalışmasıyla da koyu yıllardır biriken çamurlardan arındırıyor. Çalışmaları yerinde anlatan Başkan Kadir Topbaş, sahilleri İstanbullulara açmak için İstinye, Bebek ve Tarabya Koylarında ‘Yüzer Marina’ yapacaklarını açıkladı.

tarabyaBaşkan Topbaş, “Daha önce tarama çalışmaları yapılan İstinye Koyu’nda 28 bin metreküp çamur tarayarak koyu denize girilebilir hale getirdik. Şimdi Tarabya Koyu’nda çamur tarama çalışması başladı. 7 bin 500 metreküp çamur tarandı. 10 bin metreküp daha taranacak. Böylece burası da bu yaz denize girilebilir hale gelecek. Bundan sonra atık su, kontrolsüz İstanbul Boğazı’na girmeyecek. Hem Avrupa hem de Anadolu yakasında bu çalışmalar hızla devam ediyor.” diye konuştu.

Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı’nda hazırlanan marina projeleriyle ilgili olarak da şöyle konuştu; “İstanbul Boğazı’nda kendi içinde doğal marina nitelikli birkaç körfez var. Sahil boyunca vatandaşları rahatsız eden tekneleri kaldırarak halkın sahil ile temasını sağlamak için Tarabya, İstinye ve Büyük Bebek Koylarına yüzer marina yapmak için proje hazırlıyoruz. Bu yerler bizim kontrolümüzde olmadığı için Maliye Bakanımızdan talepte bulundum, olumlu karşıladı. İSPARK şirketimiz bu koylarda yüzer marina yaparak işletecek. Dünyada bu alanda iyi olduğuna inandığımız yabancı bir firmayla da teknik birliktelik yapabiliriz. Arzumuz, vatandaşa ucuz bir hizmet vererek, teknelerin sahile bağlantılarını kaldırıp, burada insanların rahatlıkla yürümesini, balık tutmasını ve denize girebilmesini sağlamak. Yakın bir tarihte bu çalışmayı başlatacağız.”