Seçimleri son 10 yılda hem genelde hem de yerelde büyük bir çoğunlukla kazanan AKP’nin başarısındaki temel unsurları sıralarsak;


1-    Toplumun her kesimiyle diyalog kurarak halkın nabzını çok iyi tuttular.  Adaylarını halkın içinden,  kendileri gibi olanlardan seçtiler. Siyasi istikrar düşüncesini çok iyi işlediler.

2-    Yüzde 98’i Müslüman olan bir toplumda dini yaşam koşullarına sıkı sıkıya bağlı olan özellikle kırsal kesimde ve büyükşehirde yaşayıp da kırsal kesim kökenli olan yerlerde çok başarı sağladılar.

3-    Akademik anlamda siyaset akademisi kurdular. Siyaset ve liderlik eğitimi aldılar.

4-    Piyasa araştırma şirketleri ve uluslararası danışmanlık firmalarından seçimlerden çok zaman önce başlayarak profesyonel destek aldılar.

5-    Parti genel başkanına her koşulda sonsuz bağlı kaldılar.

6-    Kendi medyalarını yaratıp medya desteğini arkalarına aldılar.

7-    Halka erzak, malzeme ve maddi yardım desteğinde bulundular. İş imkanları sağladılar.

8-    Tatil bayram demeden köy köy, kent kent çalışıp kendilerini anlatıp oy istediler.

9-    Merkez sağ parti olmayı hedef seçtiler. Diğer merkez sağ partilerin kendilerini ifade edememelerinden, yok olmalarından dolayı onların da oylarını aldılar.

10- Seçim çalışmalarına diğer partilerden çok önce başladılar.

11- Gündemi daima AKP belirledi.Her türlü olumsuzlukları, gündemi sık değiştirerek kapatmayı bildiler. Yapılsa da yapılamasa da projeler ürettiler.

CHP’nin başarısız olmasının nedenlerini de sıralarsak;

1-    Elit siyaset anlayışı ile seçimlere hazırlandılar. Toplumun her kesimine yanaşmadılar. Halktan biri gibi olamadılar ve toplumdan uzak kaldılar. Söylemleri halkın dilinden uzak kaldı.

2-    Laiklik kavramını iyi anlatamadılar. AKP’ye oy veren kesim, laiklik kavramını din karşıtı olarak algıladı.

3-    Profesyonel bilimsel destek almak yerine eski sol düşünce ile eski söylemlerle seçime hazırlandılar.

4-    Piyasa araştırma şirketleri ve danışmanlık firmalarından desteği çok geç aldılar.

5-    Parti içinde sürekli liderlik kavgası, hizipleşme ve siyasi dengeyi kuramama sorunları yaşadılar.

6-    Medya desteğinden siyasi sebepleri olsa da yoksun kaldılar.

7-    Halka verilen maddi desteğe bahaneler bulup, yardım alan halkı yanlarına çekeceklerine bu yardımları alanlara makarnacı, kömürcü diyerek onları aşağılama yoluna gittiler.

8-    Seçimlerde oy atma tercihi yerine bir oydan ne olacak ki düşüncesiyle tatil yapmayı tercih ettiler.

9-    Artık eski cazibesi kalmayan eskisol siyaset anlayışını devam ettirip merkez oylarını alamadılar.

10- Diğer partiler seçim çalışmalarına başlayıp bildikleri, öğrendikleri yolda ilerlerken;  CHP, diğer partilerin adaylarıyla ilgilenip sadece onları eleştirdi. Kendi çalışmasını sağlam, zamanında ve düzenli yapamadı.

11- Gündemi belirleyemedi ve daima oluşturulan gündemin peşinden gitti. Projelerin peşine takılıp kayboldu. Ayağı yere basan, mantıklı, düzgün proje üretemedi.

Genelde bu sebeplerle seçimler kaybedildi. Yerel seçim öncesi yukarıdaki hataları yapmamak, seçim çalışmalarına ağırlık vermek, seçimi kazanmak ve sonrasında da iyi çalışmak, halkın memnun olmasını sağlamak genel seçimlerde başarıyı getirecektir. Parça bütünü oluşturur. Atı alan Üsküdar’ı değil ama bu gidişle Sarıyer’i geçecek gibi. Bütün partiler belediye başkan adaylarını açıklayıp kampanyalara başlamış iken CHP henüz Sarıyer Belediye Başkanı adayını açıklayamadı. Açıklasa da geç kalınıyor gibi. Özellikle AKP Belediye Başkan Adayı Sedat Özsoy, Sarıyer’i adım adım, sokak sokak dolaşmaya,esnafla, halkla seçim konuşmalarına başlamışken ve AKP’nin diğer aday adayları da kendisine tam destek vererek güç birliğini oluşturmuşken. CHP ne bekliyor, neden bekliyor, anlamak zor.

Yukarıda bahsedilen kim neden kaybediyor ayrıntılarına uyan bir yaklaşım sergilemek, nasılsa kazanırım düşüncesini yerle bir eder. Hatırlatması bizden…