Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu ile bir araya gelen AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun ile Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Salim Kain Sarıyer’e dair gündem yaratacak çok önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun ile Ak Parti İstanbul Büyükşehir Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Salim Kain, Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu ile kahvaltıda bir araya geldi. Buluşmada gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Coşgun ve Kian; Sarıyer Belediyesi 2017 Yılı Faaliyet Raporundan mecliste yaşanan tartışmalara, mülkiyet sorunundan AK Parti’nin Sarıyer hedeflerine kadar gündemi sarsacak çok özel açıklamalarda bulundu.

Coşgun: “Şükrü Genç, Yusuf Tülün’e teşekkür etmişti

Mecliste yaşanan yeni hizmet binası arazi tahsis belgesi tartışmalarına ilişkin Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e yanıt veren AK Parti İBB ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun, “Şükrü Genç, bundan önceki meclis toplantılarında, arazi tahsis belgesi için Yusuf Tülün’e birçok kez teşekkür etmişti. Bunlardan en sonu 2017 Nisan ayı toplantıları ikinci birleşimine ait tutanağın 21’nci sayfasında yer alıyor. Başkan Genç, 7 Nisan 2017 tarihindeki konuşmasında aynen şu ifadelerini kullanıyor: ‘Tahsis konusunda gerçekten büyük çaba içinde olmuş geçmiş belediye başkanımız Yusuf Tülün’e ismen teşekkür ediyorum.’ Bu açıklamasına rağmen bir sene sonra konuştuğunu inkar eden, Sarıyer halkına karşı verdiği sözleri unutan bir belediye başkanımız var. Ben yalancı demek istemiyorum ama kendisi halka yanlış beyan vermeye devam ediyor. Bizler bu durumu kamuoyunun dikkatine çekiyoruz” dedi.

Coşgun: Sarıyer’e onlarca eser kazandırdık

AK Parti iktidarının yatırımlarda çığır açtığını vurgulayan Hüseyin Coşgun, “Yapılan bina, yol, köprü üzerine konuşmak bizim için ufak işler. Sarıyer’e onlarca eser kazandırdık. Bu ilçeye kim bir çivi çakıyorsa ben, ‘Allah razı olsun’ diyorum. Arazi tahsisi konusunu bir kayıkçı kavgasına çevirmeye kasaba politikasına yapmaya gerek yok. Bu tartışma üzerinden Sarıyer kamuoyunu meşgul ediliyor. Başkan Şükrü Genç, faaliyet raporundaki beceriksizliğin, eksikliğin, Sarıyer halkına verdiği sözü yerine getirememenin ezikliğiyle gündemi saptırdı. Biz böyle bir tartışma içinde olmaktan rahatsızız. Yeni hizmet binasını Sarıyer’e kazandırdılar. Biz emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Yanlış beyanların takipçisiyiz”

Sarıyer Belediye Meclisinde, cevapsız bırakılan onlarca soru önergesi verdiklerinin altını çizen Coşgun, şöyle devam etti: “Biz hala Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin, Sarıyer Belediyesi yeni hizmet binasının maliyetini bilmiyoruz. Bilançoda üzeri kapalı şeffaf olmayan giderler gösterilmiş. Faaliyet raporunda tarif edilemeyen gider kalemleri var. 100 milyon lira civarında maliyeti olduğu konuşulan yeni hizmet binasının net maliyeti hala bilmiyoruz. Yeni binanın yeşil bina sertifikası olduğunu iddia ediyorlar. Ancak tapu kayıtlarında hala arsa olarak görünüyor. Arsa olarak görünen bir yere herhangi bir sertifika almanız söz konusu değildir. Biz sertifika veren kurumun internet sitesine de girdik. Zeytinburnu ve Küçükçekmece belediyeleri bu sertifikayı almış. Ancak Sarıyer Belediyesinin adı burada yok. Bizler Sarıyerlilere verilen yanlış bilgilerin ve beyanların da takipçisiyiz. Eski Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün’ün büyük emeklerle Sarıyerimize kazandırdığı bu arazi, mevcut Sarıyer Belediyesi yönetiminin iş bilmezliği ve tembelliği sonucu az kalsın elimizden gidiyordu. Şükrü Genç’in muhalefette olduğu zamanları da biliyoruz. Özel kaleme alınan 4 gazete için 6 defa önerge vermiş bir adam. Kendisinin yönettiği belediyenin bugün 12 milyon liraya yakın temsil ağırlama gideri var. Bu rakam 5 milyon liraydı. Ama sen gider CHP Genel Merkezine müdahil olursan, il ve ilçe başkanlığı seçimlerine müdahil olursan, Adalet Yürüyüşüne ve sözde Adalet Kurultayına sponsor olursan bu paraları tabii harcarsın. Sarıyer Belediyesi logolu bardaklarla Şehitlikte yapılan saygısızlığı biliyorsunuz. Şükrü Genç CHP’deki parti içi dengeleri tutmak ve kendi siyasi geleceği için Sarıyer’in parasını heba etmeye devam etmektedir.”

“Halk faaliyet raporuna onay vermedi”

Sarıyer halkının faaliyet raporuna onay vermediğini anlatan Hüseyin Coşgun, “Başkanın sunumunu dinledikten sonra çıkıp gittiler. Halk bunu beğenseydi kalırdı. Çünkü Sarıyerliler beklediklerini yine bulamadılar. Halk şeffaflık bekledi, mülkiyet sorununun çözümünü bekledi, borcu olmayan belediye bekledi hiçbirini göremedi. Sarıyer Belediyesi Sarıyer’in geleceğini ipotek altına almaya devam ediyor. Şükrü Genç, meclis toplantısında arazi tahsis belgesini kendisinin aldığını iddia ettiği yeni hizmet binasının temelini 2010 yılı Haziran ayına kadar atamadı. Tembeldi, işini takip etmedi, belediye başkanlığını kazanmasıyla oluşan ego ve rehavetle ne yapacağını bilemedi. Bu nedenle tahsis iptal olacakken uzatma bir tahsis aldı. Bunu alması için de önce ön tahsis alınması gerekiyordu, bunu biz yaptık. İmar düzenlemesi yapılması gerekiyordu onu da biz yaptık” diye konuştu.

Kain: Hem gelir hem borç arttı

Sarıyer Belediyesinin borcunun sürekli arttığına dikkat çeken AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Salim Kain, “2014 Yerel Seçimleri’nde Sarıyer’e 3 mahalle bağlanınca, belediyenin geliri yıllık 100 ila 120 milyon lira artış gösterdi. Bu artışa rağmen belediye sanki bu mahallelere yatırım yapıyormuş gibi gelen paraları aynı hızla harcamaya başladı. Belediye hem bu geliri harcayıp hem de borcunu artırdı. Bugün Sarıyer Belediyesinin toplam 475 milyon lira borcu var. Şükrü Genç, meclis kayıtlarında var olan bir konuşmasında Yusuf Tülün zamanında devraldığı borcun 107 milyon lira olduğunu söylemişti. Şu an o borcun 135 milyon lira olduğunu anlatıyorlar. Bunun 65 milyon lirası İBB ve diğer kamu kurumlarına olan borçtu. Piyasa borcu ise 4-5 milyon liraydı. İlçemize bağlanan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinden 2014 yılından bugüne 400 milyon lira civarında para Sarıyer Belediyesinin kasasına girdi. Ancak belediyenin borcu 350 milyon lira artmış. Ortada yapılan tek bir ağır yatırım olmamasına rağmen, borcun bu kadar artmasına çok şaşırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bilançoda çok tutarsız rakamlar var”

“Gelir ve gider kalemlerinde gizlenmiş rakamlar, adı konulamayan harcamalar var” diyen Kain, şöyle devam etti: “AB normlarında gelir-gider bilançosu, toplam bütçenin yüzde 5’ini geçiyorsa diğer kelimesiyle başlayan hesaplarda belirtilemez. Buna rağmen belediye, diğer başlığını kullanıyor. ‘Adı konulamayan giderler’ diye bir kalem açılmış. Bu bilanço döneminde ilk defa gördük. Bu gelir ve giderlerin ne olduğu belirsiz. Geçtiğimiz yıl yeni hizmet binasının açılmasıyla birlikte araç kiralama rakamının düşeceğini söylemişlerdi. Ancak faaliyet raporunda kiralanan araç sayısının 220’ye çıktığını, maliyetin 18 milyon liraya yükseldiğini, akaryakıt masraflarının ise yüzde 50 arttığını görüyoruz. Bilançoda çok tutarsız rakamlar var. Doğa dostu 0 binaya taşındıklarını söylüyorlar. Enerji harcamalarının yüzde 50 arttığını görüyoruz. Yeni binada 4,5 milyon lira bakım onarım bedeli yazılmış. 0 binada bu kadar fazla bakım onarım maliyeti nasıl oluyor? Geçtiğimiz yılki bilançoda dünyanın ilk yeşil binası demişlerdi bu yıl Avrupa’nın ilk yeşil binası olarak yazmışlar. İfadeler de rakamlar da çok çelişkili. Sarıyer Belediyesi, Muhtarlık İşleri Müdürlüğünü kurdu. 38 mahallemiz var. Muhtar başına 4-5 bin lira gider görünüyor. Geçen yıl 200 lira olan muhtar desteği 4 bin liraya çıkmış. Muhtarlıklarda bir yılda 20 kat artacak ne oldu? Maalesef harcamaların nerelere yapıldığının tam belli olmadığı bir faaliyet raporunu geçirdik. 2017 yılsonunda borç 475 milyon liraydı. Şimdi yılın dördüncü ayını bitirdik. Herhalde borç rakamı 500 milyon lira seviyelerine gelmiştir. Bunu 2018 sonunda göreceğiz.”

Coşgun: Ayazağa’daki tapuları bizim sayemizde verdiler

Belediye yönetiminin sürekli engellenmekten yakındığını belirten Hüseyin Coşgun, “Sarıyer’de beceriksizliğin, iş bilmezliğin adı ‘Bizi engelliyorlar’ olmuş. CHP’li Kartal Belediyesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla hak sahiplerine tapularını dağıttı. Kartal’da tapu dağıtan anlayış neden Sarıyer’de bunu yapamıyor. Halk bunu hak etmiyor. Dürüst, ayakları yere basan bir anlayış gerekiyor. Sarıyer’e kimin ne yaptığını herkes çok iyi biliyor. Hep birlikte Ayazağa’da bir imar planı yaptık. Şükrü Genç’in şimdi siyaset malzemesi olarak kullandığına bakmayın, kendisinin olaydan haberi yoktu. Bizim ilçe başkanımız Salih Bayraktar, Grup Başkan Vekilimiz Nurettin Çelik ve o zaman ki meclis üyemiz Selçuk Bozkır adım adım takip etti. Ayazağa’da planların çıkmasıyla ilgili taraf olduk. Taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk. Ayazağa’da planlar çıktı. Şükrü Bey sonra Ayazağa’da tapu törenleri düzenledi. O da tapuların bir kısmını verdi. Diğer kısmına haciz gelmiş veremiyor ayrı konu. Vatandaşa teslim ettiği üç dört tapuyu bile bizim sayemizde verdi. Sen borcu 500 milyon liraya kadar yükseltirsen, borçları yapılandırıp taksitleri ödemezsen tabii ki haciz gelir” dedi.

“Halkı kandırmaya devam ediyorlar”

Sarıyer Belediyesinin bir kentsel dönüşüm projesinin olmadığını anlatan Coşgun, “Kentsel dönüşüm müdürlüğü olmayan tek belediye biziz. CHP’li diğer belediyeler de bile var. Bakın Kartal Belediyesi sit alanı ilan ediyor. CHP, Büyükşehir Meclisinde bu kararı destekliyor, Sarıyer’de aleyhte duruyor. Gökan Zeybek mimardır ve bana göre iyi de bir siyasetçidir. Top çevirmeyi de iyi bilir. Kendisi ‘FSM Mahallesi’nin altı kaya burası nasıl sit alanı olur’ diyor. Onlar da biliyor ki, sit alanı sadece zemine göre ilan edilmez. Yapı stoku ve durumuyla ilgili de riks alanı kararı verilebilir. Ayazağa’da olduğu gibi ayakları yere basan bir imar planı yapıldığı zaman kimse kimseye engel çıkarmıyor. Onlar hala demode olan Türkiye’nin gündeminden çıkmış imar ıslah planlarından söz ediyorlar. Halkı kandırmaya devam ediyorlar. Onursuzca mülkiyet üzerinden siyaset yapmaya oy devşirmeye devam ediyorlar. Mahallelerde 2981 hak sahipliği irtibat büroları açtılar. 50 yıldır vatandaş orada oturuyor. O bürolarda vatandaşın mülkiyet hakkı olmadığı araştırılıyor. Bu yapılan Sarıyer halkına hakarettir. Hakkını gasp etmektir. Belediyenin kayıtlarında o bina tapusuz bile olsa kimin üzerine kayıtlı olduğunun bilgisi var. Ancak onlar halkı sömürmek duygularıyla oynamak için böyle bir oyunu içine giriyorlar” diye konuştu.

“Siyasi şiarımız yerinde kentsel dönüşümdür”

Sarıyer’de mülkiyet sorununun çözülmesi konusunda derslerine çalıştıklarını belirten Coşgun, “Başkanın 3 aya tapu vaadi vardı. Bu vaadin altında ezilmeye devam ediyor. AK Parti döneminde Sarıyer’de, halkın 18’inci madde olarak bildiği imarlı parseller oluşturuldu. Yusuf Tülün zamanında yapılan bu planlar bitti. Sarıyer’e 2014 yılında eklenen 3 mahalle olmasa Sarıyer Belediyesinin imar ruhsatı verecek durumu kalmadı. Bizim halkımıza sağlam, imarlı, güzel yapılarda oturmayı çok görüyorlar. Sarıyer’de bizim siyasi şiarımız yerinde kentsel dönüşümdür. Herkesin olduğu yerde, komşularıyla, cami cemaatiyle ayrılmadan yaşayacağı, imarlı mülkiyetli dairelerin olduğu bir Sarıyer hayali kuruyoruz. AK Parti 15 yıldır iktidarda. İstanbul’da kimin evini yıkmış, kimi yollamış? Mülkiyet sorununun çözülmesi için yoğun çaba sarf eden İlçe Başkanımız Salih Bayraktar’a teşekkür ediyorum. Kendi danışman ekibiyle gitti 2981 sayılı yasayla alakalı Bakan Mehmet Özhaseki ile görüşmeler yaptı. Yasanın yürürlüğünün 3 yıl daha uzatılmasını sağladı. Bu karardan sonra Şükrü Genç’in kullandığı mahalle dernekleri, yasanın uzatılması talebiyle Ankara’ya gitti. Yani iş olup bittikten sonra… Samimiyeti varın siz anlayın” ifadelerini kullandı.

“Faaliyet raporu diye foto romanla karşılaşıyoruz”

İBB Meclisinde, Büyükşehir Belediyesinin faaliyet raporunun geçtiğini anımsatan Coşgun, mecliste yaşananları anlattı. Hüseyin Coşgun, “Gökan Zeybek ve CHP’li üyeler, faaliyet raporunu ağır bir şekilde eleştirdi. Gökan Bey’in konuşması sırasında AK Partili üyelerden küçük bir ses geldi. Gökan Zeybek, ‘Kürsü hakkımıza tahammül edin’ dedi. Bizim Sarıyer Belediye Meclisinde kürsü hakkımız yok. Bırakın itirazı, üzerimize yürüyorlar. Meclis toplantıları ne zaman meclis salonu dışında yapılsa Başkan Şükrü Genç, oraya kendi ekibini getiriyor ve olay çıkartıyor. Biz bundan rahatsızız. Meclis toplantıları mecliste yapılır. İBB Meclisinde Gökan Zeybek muhalefet yaptı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal, ‘Eleştirilerinizi dikkate alacağız’ diyerek teşekkür etti. Ben Sarıyer Belediye Meclisinde kürsüye çıktım. Birinci dakikada hakarete uğradım. Benim konuşma hakkım engellendi. Belediye personeli bize hakaret etti. Bizim bir bayan belediye meclis üyemize, CHP’li etkin bir meclis üyesinin oğlu tarafından hakaret edildi. O üye, bizden özür diledi ama ben bu özrü kabul etmedim. Biz bu şartlar alında muhalefet yapmaya çalışıyoruz. İBB Meclisinde ilk defa gerçek bir faaliyet raporu gördüm. 9 senedir Sarıyer Belediyesinde faaliyet raporu diye foto roman ile karşılaşıyoruz. Kağıthane ve Beşiktaş belediyeleri bir ton park yapmış ama bunları çizelgelerle göstermiş. Sarıyer Belediyesi her park için bir sayfa ayırmış. Bu mudur faaliyet raporu? Kilyos girişindeki düzenleme için botanik park demişler. CHP’li Bakırköy Belediyesinin yaptığı botanik parka bir baksınlar. Sarıyer’in vizyonu bu değil, Sarıyer bunu hak etmiyor” dedi.

Kain: Mülkiyet sorununu AK Parti çözer

Sarıyer’in en büyük sorununun mülkiyet olduğun kaydeden Salim Kain, “Mülkiyet sorununu çözebilecek tek parti AK Parti’dir. Bu meseleyle ilgili çalışmalar şimdiden başladı. Sayın Bakanımız ve Sayın İlçe Başkanımız bu konuda çalışıyorlar. AK Parti, mülkiyet sorununa son verecek. Allah’ın izniyle de Mart 2019’da seçimleri kazanacağız” şeklinde konuştu.

Coşgun: Sarıyer’e müjdelerimiz var.

AK Parti kadrolarının Sarıyer için bir şans olduğuna vurgu yapan Coşgun, “Sarıyer’de kimin çözüm için çalıştığını Sarıyer’e kimin hizmet getirdiğini herkes görüyor. İlçemiz için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Biz mülkiyet sorununu çözecek adımlar atmayı sürdürüyoruz. Birileri gibi siyasi malzeme yapmıyoruz. Sarıyer kaderine terk edilen bir yönetim tarzını hak etmiyor. Şükrü Genç’in günlük politikaları, halkı avutacak söylemleriyle bu işler olmuyor. Sarıyer Belediyesi bırakın halka, muhalefete bile hesap veremez hale gelmiştir. Mesela Ferahevler Mahallesi’ndeki yapıların yüzde 80’i tapulu. Oradaki vatandaşın beklentisi imar düzenlemesidir. Niçin çözemiyorlar? Biz gerek İlçe Başkanımızla gerek meclis üyesi arkadaşlarımızla Sarıyer’de muhalefette olmamıza rağmen halkımızın menfaatine birçok soruna son veriyoruz. Sarıyer ile ilgili müjdelerimiz var. Meydan düzenlemeleri, alt yapı çalışmaları, alternatif yollar, tüneller gibi birçok projelerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“Sarıyer’i uyum içinde yöneteceğiz”

AK Parti iktidarıyla Sarıyer’i yeniden buluşturmak istediklerini anlatan Coşgun, “Biz kurumsal bir partiyiz. Sarıyer’de halkla iç içeyiz. Her salı günü şartlar ne olursa olsun toplantımızı yapar, Sarıyer için ne yapabiliriz bunu konuşuruz. İlçe Başkanlığımız gençlik kollarımız ve kadın kollarımızla koordineli çalışıyoruz. Sarıyer’in menfaatleri için hizmet etmeye devam edeceğiz. AK Parti iktidarında Sarıyer’i, Hükümet ve Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde yöneteceğiz” diye konuştu.