Sarıyer'den Eyüp'e kadar ekolojik yeşil alan yapılacak İstanbul'da Sarıyer'den Eyüp'e kadar uzanan Cendere bölgesinde 925 bin metrekarelik alanda, içinde çeşitli yürüyüş alanları ekolojik bahçelerin olacağı özel bölge oluşturulacak. Osmanlı'daki Sadabad nostaljisi de yeniden canlandırılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dere ıslahı yeşil alan düzenlemesi adına ekolojik restorasyon projesini hayata geçiriyor. Kağıthane, Sarıyer ve Eyüp ilçelerinden geçen Cendere ve çevresinde bio çeşitliliğin, su kalitesinin artırılması, yaya erişiminin sağlanması, tarihi kültürü yaşatılması, ekolojik döngüye katkı sağlanması, sürdürülebilir bir çevre oluşturulması için çalışmalar başlıyor. İki etapta tamamlanması planlanan proje ile İstanbul 925 bin metrekarelik yeni bir yaşam alanına daha kavuşacak.

SADABAD YENİDEN DİRİLTİLECEK

Osmanlı döneminde önemli bir mesire alanı olarak kullanılan, insanların Cetvel-i Sim denilen 1.100 m'lik kısımda ay ve dere üzerindeki ayın yansımalarını seyir için kayıklarla ziyaret ettikleri Sadabad bölgesinin tarihi önemi yeniden kazandırılacak. Proje kapsamında ayrıca, Roma ve Osmanlı dönemi su kemerlerini anımsatan su girişleri yapılacak, kemerli geçiş alanlarıyla dere boyunca gölgeli bir mekanda yürüyüş imkanı sunulacak. Cendere, kesintisiz yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak.

ORMANLAR YEŞİLLE BULUŞACAK

Eyüp ve Sarıyer'deki ormanları yeşil bir koridor eşliğinde Haliç'le buluşturmayı amaçlayan projeyle Cendere, içinden temiz suların aktığı, çeşitli bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüştürülecek.

KAĞITHANE'YE YENİ KÖPRÜLER YAPILACAK

Haliç'e can suyu projesinin sürekliliğine katkıda bulunacak olan yeşil koridor sayesinde, Haliç'teki mevcut ekoloji daha da çok desteklenecek. Kağıthane ilçesinin iki yakasının modern bir kent meydanı ve yeşil bir park eşliğinde baştan başa kat edilebilmesi için dere seviyesinde yapılacak olan yaya ve araç geçiş köprüleriyle kentsel mekanın sürekliliği sağlanacak.

İSTANBUL'UN YENİ TURİST MERKEZİ OLACAK

50 farklı türden binlerce bitki barındıran alan, insanların gölgeli ağaçların altında gezindiği, sazlıklara gelen kuşlar ve kelebekler eşliğinde suda yüzen balıkları seyrettiği, çocukların balıklarla oynadığı keyifli bir ortam haline dönüştürülecek. Bölge, başta tarihi kasırlar olmak üzere bütün kültür varlıkları korunarak İstanbulluların ve bölge ziyaretçilerinin hizmetine sunulurken, İstanbul'a yeni bir turistik çekim alanı kazandırılarak kesintisiz bir yeşil koridor ortaya çıkartılacak.