KATI ATIK TESİSİNİN TAŞINMASI GÜNDEMDE...! 

Yapımı devam eden yeni havalimanının kuşların göç yolunda bulunduğuna ilişkin haberler, yeni tedbirleri gündeme getirdi.
kuşYeni havalimanı inşaatını üstlenen konsorsiyumda yer alan Limak'ın yönetim kurulu üyesi ve Limak Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bölgedeki katı katık değerlendirme tesisinin taşınması için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

ÇÖPLER KUŞLARI CEZBEDİYOR

Kamuoyunda sık sık gündeme gelen projenin kuşların göç yolu üzerinde olması nedeniyle oluşabilecek riskler konusunda alınan önlemleri anlatan Bacaksız, şöyle konuştu: “Aslında İstanbul'un her yeri kuşların göç yolu. Biz bu konudaki en etkili çözümü geliştirmenin peşindeyiz. Yeni havalimanı projesinin çok yakınında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir katı atık değerlendirme tesisi var. Şu anda bu konuda neler yapılabileceğine bakıyoruz. Belediyeden bu tesisin taşınmasını talep ettik. Çünkü bu çöpler başta martılar olmak üzere kuşları cezbediyor. Martılar da uçaklar için en tehlikeli kuşlardan. Kuşlar burası taşınsa da bir süre daha aynı yere gelmeye devam edebiliyorlar. O nedenle bu alışkanlıklarını kaybetmeleri için daha proje inşaatı devam ederken biz atık merkezinin taşınması konusunda Belediye'den talepte bulunduk. Görüşmelerimiz sürüyor" Kuş göç yolu tartışmalarına son verebilmek için 3 ayrı rapor hazırlattıklarını kaydeden Bacaksız, “Birini bizim ekiplerimiz hazırlıyor. Biri uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından, biri de Türkiye'deki bağımsız araştırmacılardan oluşan ekipler tarafından yürütülüyor. Deneysel kuş radarlarını kullanmanın yollarına bakıyoruz" dedi.

“ULUSLARARASI SERMAYE YOK" DEMEK YANLIŞ

Projenin ilk etabının 4.6 milyar Euro'luk finansman paketinin tamamlandığını belirten Serdar Bacaksız, “Şu an sözleşmelerdeki son düzeltmeler üzerinde çalışılıyor. Birkaç haftaya kadar imza töreni gerçekleşir diye tahmin ediyorum dedi. Yeni havalimanının finansmanına uluslararası sermayenin de katıldığını savunan Serdar Bacaksız şu bilgileri verdi: “Pakete 3'ü kamu; Ziraat, Halk ve Vakıfbank ve 3'ü de özel; Denizbank, Finansbank ve Garanti olmak üzere 6 banka katıldı. Yeni Havalimanı'nın finansmanına hiç yabancı banka katılmadı gibi yorumlar geliyor. Buna tam olarak katılmıyorum. Çünkü Denizbank'ın da, Finansbank'ın ve Garanti'nin de hakim ortakları yabancı bankalar. Bu bankaları sadece yerli banka olarak tanımlamak doğru değil. Bu paket için Rusya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da toplanan kredi komitelerinden onay alındı. Bu açıdan bakıldığında finansmana uluslararası sermaye de katıldı"

“YAPICI ELEŞTİRİLERİN HEPSİNİ DİKKATE ALIYORUZ"

Serdar Bacaksız, projeye yönelik eleştirilere ilişkin ise, “Normal karşılıyoruz. Bu tür büyük projeler herkesi ilgilendiriyor. O yüzden dünyanın her yerinde böyle büyük projelere eleştiriler oluyor. Yapıcı olan eleştirilerin hepsini dikkate alıyoruz. Bunlar şevkimizi kırmıyor. Aksine projeyi bir an evvel eksiksiz bitirerek en güzel cevabı vermek istiyoruz. Eskiden 'Japonlar yapmış' derdik. Şimdi bizim de amacımız Türkler yapmış' dedirtmek" diye konuştu.

serdar-bacaksiz