Özellikle boğaza yakın bölgelerde oturan Sarıyerliler 2960 sayılı Boğaziçi Öngörünüm Yasası’ndan dolayı evlerinde en ufak bir tadilatı bile yapamıyor. Bu durumdan dolayı çok sayıda vatandaşın dertli olduğunu söyleyen Yeni Mahalle Muhtarı Ahmet Çınar, “Bu yasanın bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Öngörünüm yasası yüzünden mağduriyetler oluyor.”dedi.
Türkiye’de sadece İstanbul Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde uygulanan Boğaziçi Öngörünüm Yasası buradaki yaşayanları bıktırmış durumda. Vatandaşlar evlerindeki en küçük bir tadilatı bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne sormak zorunda kalırken, birçok konuda da izin alamıyor. Sarıyer’in merkez mahallelerinden Yeni Mahalle Muhtarı Ahmet Çınar, “Bu yasanın bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Öngörünüm yasası yüzünden mağduriyetler oluyor.”diye konuştu.

İZİN ALMADAN HİÇBİR ŞEY YAPAMIYORSUNUZ

Boğaziçi Öngörünüm Yasası nedeniyle vatandaşların mağduriyet yaşadığını belirten Mahalle Muhtarı Ahmet Çınar, “Bu yasanın biran önce düzeltilmesi gerekiyor. Sadece belli vatandaşların değil bütün vatandaşların yararlana bileceği bir düzenleme yapılmalı. Vatandaşlar evinin eskiyen çatısını, çerçevesini, boyasını, tesisatını, elektrik su gibi, herhangi bir tadilat için izin alması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne müracaat edip izin almadan işlem yapamıyorsunuz. Dökülen, kırılan boyasını camını evinizin değiştiremiyorsunuz. Bu durum da mağduriyetler oluşturuyor. Şu anda çok sayıda mağduriyet var.”diye konuştu.

MUHTARLIK OLARAK MÜŞTEMİLAT YAPAMIYORUZ

Yeni Mahalle Muhtarlığı’nın da bu yasanın mağduru olduğunu dile getiren Çınar, “Mesela mahallemize daha iyi hizmet verebilmemiz için bizim muhtarlığımıza müştemilat yapmamız lazım. Evrak, dosya takibi ve arşiv yeri yapacağız ama yapamıyoruz. Yine dernek yapacağız yerimiz yok. 10 yıldır faaliyette olan Yeni Mahalle Havantepe Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği’ni mülk sahibi çıkarıyor. Derneğe yer bulamadık. Bulsak bile izin verilmiyor. Tapulu yer var ama buna izin vermiyorlar.”dedi.

HERKESİN YARARLANMASINI İSTİYORUZ

Boğaziçi İmar Yasası’nda değişiklik yapılmasını istediklerini vurgulayan Çınar, “Biz değişiklik yapılmasını istiyoruz. Tüm vatandaşların yararlanabileceği bir değişiklik bekliyoruz. Aynı zamanda komşumuz olan sayın Cumhurbaşkanımızdan da bu konuda bizlere destek vermesini istiyoruz. Vatandaşlar bu Öngörünüm Yasası’ndan çok mağdur. Yıllardır evlerinde tadilat yapamayan, kırık dökük evlerde yaşayan vatandaşlarımız var.”diye yakındı.