Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Meclise verdiği soru önergesi ile Taksim Meydanı’nda ki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımına dair gerçekleri istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi verdiği soru önergesi ile; ‘AKM’nin yıkılarak İstanbul Kültür Merkezi adıyla inşa edileceği doğru mudur?’, ‘İktidarın kültür ve sanatla ilgili politikası nedir?’ diye sordu.  AKM’nin, İstanbul'un en önemli kültür ve sanat mekânı ve Türkiye’nin en önemli opera ve bale merkezi olduğu belirtilen soru önergesinin tamamı şu şekilde;

“2005 yılında, binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu gerekçesiyle dönemin Kültür Bakanı tarafından yıkılması önerilen merkez, sanat ve mimarlık ve sivil inisiyatiflerin yoğun tepkisi üzerine Kasım 2007’de İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından 1. grup kültür varlığı olarak tescillendi ve yıkımı gerçekleşmedi.

SON PLANLAMANIN ÜZERİNDEN ÜÇ BUÇUK YIL GEÇTİ

İstanbul Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi, kurul kararlarına rağmen hiçe sayılan girişimler kabul edilmemiş ve rölöve projelerine uygun olarak hazırlanan tamirat ve tadilat projesinin gerçekleştirilmesine ilişkin hususlar TMMOB Mimarlar Odası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla karara bağlanıp tutanak altına alınmıştır. Mimarlar Odası 29.11.2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda "Atatürk Kültür Merkezi gibi önemli bir yapının yaşatılması ve kullanılarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi" için mutabakata varılan hususlar dikkate alınarak gerekli hazırlıkların yapılması ve 2012 yılı içerisinde, işin ihalesinin yapılarak İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin tamirat ve tadilatının tamamlanmasının..." planlandığının belirtilmesinin üzerinden üç buçuk yıl geçti. Anılan yazıda ihaleye çıkılacağı belirtilen tarihin (2012) üzerinden ise iki yıllık bir süre geçmesine karşın tescilli kültür varlığının bozulmasına, tahrip olmasında ısrar edilmektedir.

BİNA ÇÜRÜMEYE BIRAKILDI

2008’de boşaltılmasının üstünden 8 yıl geçmesine rağmen Atatürk Kültür Merkezi’ne tek bir çivi dahi çakılamamıştır. Bakanlık, restorasyonun durdurulması veya başlama tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi vermemektedir. Gezi Parkı olaylarından sonra da çürümeye bırakılan Atatürk Kültür Merkezi yıpranmaya ve çürümeye terk edildiği düşünülmektedir. Buraya bir çivi çakılsa, koruma kurulu kararı olması gerekmektedir. İçeride ciddi anlamda bir tahribat yapılmıştır.

“İKTİDARINIZIN KÜLTÜR VE SANATLA İLGİLİ POLİTİKASI NEDİR?”

Tüm bunlar yaşanırken bugün haber sitelerinde görülmüştür ki; Adrian Smith& Gordon Gill Architecture’ın Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yaptığı ‘İstanbul Kültür Merkezi’ adlı proje, World Architecture News’ın düzenlediği WAN Ödülleri’nde ‘Geleceğin Kamu Binaları’ kategorisinde birinci seçilmiş ve internet sitesine de projenin görselleri konulmuştur. Tanıtımında ise “Politik gösterilerin de merkezi olan, modern İstanbul’un kalbinde, büyük bir turist ve eğlence merkezi olan ve restoran, mağaza ve otelleriyle ünlü Taksim Meydanı’nda...” ifadeleri yer almıştır.

Buna bağlı olarak;

1- Bu projeyi hangi kurumlar veya kimler bu şirketten hazırlanmasına istemiştir?

2- Bu bağlamda, bazı gazetelerde korsan AKM adıyla yapılan haberlerde AKM’nin yıkılarak İstanbul Kültür Merkezi adıyla inşa edileceği doğru mudur?

3- Cumhuriyet tarihimizin önemli yapılarından biri olan AKM atıl bir halde bırakılıp, etrafı güvenliksiz bölge haline getirilip yerine ekonomik kaygılarla başka bir yapı mı yapılmak isteniyor?

4- İktidarınızın kültür ve sanatla ilgili politikası nedir?

5- İktidarınız döneminde kaç opera, kaç bale ve kaç tiyatro merkezi yapılmıştır?

6- AKM’deki restorasyon çalışmalarını hangi gerekçe ile durdurdunuz?

7- AKM’nin içerisindeki tahribat ne durumdadır?

8- Basında adı çokça geçen bir vakfın vermiş olduğu 30 milyon TL’lik sponsorluk parası nasıl değerlendirildi mi? Binanın onarımı için nereye ne kadarı harcandı?

9- AKM ile ilgili yapılan ihaleler hangi aşamada?

10- AKM’ye ayrıldığı söylenen 90 trilyonluk bütçe bir fona mı kaydırıldı? Eğer öyleyse hangi gerekçeyle hangi fona kaydırıldı?

11- AKM şu anda hangi durumdadır? Binanın içi boşaltılmışımdır? İçerideki tefrişat ve kıymetli demirbaş ne durumdadır?

12- AKM için, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı,“2012 yılında yapılan ihaleyi takiben Mayıs ayında tadilat ve onarım işlemlerine başlanmıştır” demiştir. Akıbeti bir türlü belli olmayan, binanın durumu hangi aşamadadır?​​

KAYNAK: CHP’Lİ VEKİLDEN AKM İÇİN SORU ÖNERGESİ