CHP Sarıyer Gençlik Kolları, çocuk istismarına dikkat çekmek için Hacıosman Metro Meydanında bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. ‘Çocuk İstismarına Son’ adlı eyleme, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcıları Oktay Aksu ve Yeter Büyükdurmuş, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, Sarıyer Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Sarıyer Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Günel, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Meydana konulan ‘İstismara dur de’ duvarına el izi bırakan katılımcılar daha sonra istismara karşı dövizlerle slogan attı. Metrodan çıkan birçok vatandaş da eyleme alkışlarla destek verdi.

Günel: Çocuklar tüm dünyada korunmaya muhtaçlar

Eylemde bir basın açıklaması gerçekleştiren CHP Sarıyer Gençlik Kolları Başkanı Başkanı Mehmet Günel, “Çocuklarımız geleceğimizdir. İleride yaşanacak olan toplum düzenini kuracak olanlardır. Fakat çocukların tek değeri geleceği kuracak olmaları değildir. Çocuklar masumdur saf bir iyiliğe sahiptirler, savunmasızdırlar. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada korunmaya muhtaçtırlar” dedi.

“10 yılda yüzde 400 arttı”

Çocuk istismarı konusunda ele alınan istatistik verilerini açıklayan Günel, şunları söyledi: “Bugün geldiğimiz noktada maalesef çocuklarımız için durum oldukça karanlıktır. Ülkemizde son on yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 400 arttı. Avrupa’daki en yüksek çocuk yaşta evlendirilen kız çocuğu oranına sahibiz. İstismarcıların yüzde 66’sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler, yüzde 9’u çocukla aynı evde yaşayan kişiler. Çocuğa yönelik cinsel saldırıların sadece yüzde 5’i ortaya çıkıyor, yüzde 95’i gizli kalıyor. İstismar davalarında ise mahkemelerde iyi hal ve saygın tutum indirimi rutin bir hal almış durumda.”

“İktidar, kalıcı ve köklü çözümler üretmiyor”

Mustafa Günel, hükümetin bu alanda ciddi önlemler almadığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Tüm bu ve bunlar gibi daha onlarca kötü örnekler yaşanırken 15 yıldır ülkeyi yöneten iktidar partisi, sorunlara kalıcı ve köklü çözümler üretmek yerine meseleyi daha da yıkıcı hale getiren tavır ve uygulamalarla derinleştirmektedir. Çocuklarımız, yasalar ve hükümetin istismarların yaşandığı kurumları ödüllendiren yaklaşımı karşısında daha da yıkıcı bir darbe almaktadır.”

“Çocuklar yaşama sevincimizdir”

İstismarın önüne geçilebilmesi adına hükümete ve kamuoyuna çağrıda bulunduklarını kaydeden Günel, “Çocuklara öğrenim hayatının en başında toplumsal cinsiyet eşitliği teması doğru bir biçimde aktarılmalıdır. İstismara uğrayan çocuklara acil koruma hizmeti verilmelidir. İstismara uğrayan çocuklar çocuk güvenlik hizmetleri veren birimlere götürülmeden konu başka şekilde ele alınmalıdır. Çocuğa istismar gerçekleştiren suçlunun cezalandırılması, çocuğa verdiği zarar gözetilerek, cezasızlığa yer verilmeyecek şekilde gerçekleştirilmelidir” diye konuştu. Mustafa Günel, Atatürk’ün “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir” sözleriyle basın açıklamasına son verdi.