Sarıyer Belediye Meclisi’nde bugün görüşülen Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri imar islah çalışmaları CHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Meclis’te bu kez ‘Hayır’ oyu kullanan Ak Partililer’e  Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde toplanan üç mahalle sakinleri tepki gösterdi. Protestolar eşliğinde ayrılan Ak Partililer’in ardından vatandaşlarla konuşan Belediye Başkan Şükrü Genç, “Davanıza sahip çıktığınız için size teşekkür ederim.”dedi.
Sarıyer Belediye Meclisi bir kez daha karıştı. Mart Ayı Meclis Toplantısı Başkan Vekili Hüseyin Coşkun başkanlığında yapıldı. Meclis’in gündeminde Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri ile ilgili imar ıslah planları vardı. Güvenlik gerekçesiyle bu kez toplantıya Meclis üyeleri, gazetecilerle, mahalle temsilcileri ve muhtarlar dışında vatandaşlar alınmadı. Ak Parti ve CHP’li üyeler arasındaki söz dalaşı nedeniyle zorlukla yapılan görüşmelerin ardından ortalık karıştı.  Meclis’te Islah İmar Planları’na ‘Hayır’ oyu kullanan Ak Partili Meclis üyeleri çıkışta üç mahalle sakinleri tarafından protesto edildi.

KOMİSYONA SEVK EDİLMİŞTİ
Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri ile ilgili imar ıslah plan çalışması 2017’nin, pazartesi günlü ilk Meclis toplantısına gelmişti. Halk arasında imar affı olarak da bilinen tapu tahsis belgelerinin verildiği 2981 sayılı kanundan yararlanılması için yapılan çalışma, hafta başındaki toplantıda oy birliği ile komisyona havale edilmişti.

GRUPLAR ADINA KONUŞTULAR

Meclisi görüşmelere açan Başkan Hüseyin Coşkun, maddeler üzerinde tek tek oylama yaptırdı. Her madde için Ak Parti Grubu ve CHP Grubu adına konuşmalar yapıldı. Ak Parti adına Meclis Grup Başkan Vekili Nurettin Çelik,  Hüseyin Coşgun, Selçuk Bozkır birer konuşma yaptı. Nurettin Çelik, Islah İmar Planları’nın vatandaşların sorununu çözmeyeceğini ileri sürerken, daha önce birçok kez kendisinin bu konuda teklifte bulunduğunu hatırlattı. Çelik, Belediye’nin yaptığı çalışmanın hukuka uygun olmadığını söyledi.

YASAMI DEĞİŞTİ NE DEĞİŞTİ?

Ak Parti Grubu adına konuşan Hüseyin Coşgun ise Belediye’nin 8 yıldır hiçbir çalışma yapmadığını ancak üç ay içerisinde yaptığı bu çalışmalarla halkı aldattığını ileri sürdü.  Ak Partililer’e cevabı CHP Grubu adına Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek verdi. Zeybek, daha önce bölgenin Boğaziçi İmar Yasası kapsamında yapılacak değişikliklerle ilgili yetkinin yasayla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildiğini bunu Anayasa Mahkemesi’nin bozduğunu hatırlatırken, “4 yıl bu yüzden bekledik. Bizim yetkimizde yoktu. Anayasa Mahkemesi iptal edince, bizim düzenleme yapma yetkimiz oldu. “dedi. Ayrıca Ak Partililer’in ‘Danıştay’ın ‘iptal’ kararını hatırlatarak bu planların hukuki geçerliliğinin olmamasını ileri sürmesine de Zeybek cevap vererek şöyle dedi: “2960 sayılı Boğaz ile ilgili yasa kendine özgüdür. Ve Danıştay içtihadına göre, özel bir yasa ile verilen hakları, genel bir yasa ortadan kaldıramaz.”diye konuştu. Zeybek, mahallelerde yapılan Islah İmar Planları hakkında da bilgiler verdi.

OY ÇOKLUĞU İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE SEVK EDİLDİ

Görüşmelerin ardından Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun, madde madde oylama yaptırdı. Pınar Mahallesi, Kocataş ve Çayırbaşı Mahalleleri’nin Islah İmar Planlarına CHP’liler ‘evet’ oyu kullanırken, AK Partililer ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Üç mahallenin Islah İmar Planları, geçen ayların aksine oy çokluğuyla kabul edilerek, Büyükşehir Belediyesi’ne sevk edildi. AK Partililer, daha önce Kazım Karabekir, Rumeli Hisarı ve Emirgan ile ilgili alınan aynı karara ‘Evet’ oyu kullanmış ve oy birliği ile kabul edilmesini sağlamıştı.

ORTALIK KARIŞTI

Toplantının sonunda Meclis’ten ayrılan Ak Partililer’e dışarıda bekleyen üç mahallenin sakinleri tepki gösterdi. Ak Partililer’in ‘Red’ oyu kullanmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Mülkiyet hakkımız”, “Garibanın evini alamazsınız” gibi sloganlar attı. Ak Partililer’e tepki gösterenler arasında Pınar Mahalle Muhtarı Ayhan Yılmaz da vardı.Yılmaz, Ak Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Çelik’e, “Başkanım diğer mahallelere evet oyu verdiğiniz bize hayır. Bunu unutmayacağız.”diye sitem etti. Çelik ise, kararın Pınar Mahallesi’nin aleyhine olduğunu o yüzden ‘red’ verdiklerini anlatmaya çalıştı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde toplanan vatandaşlar uzun süre Ak Partili Meclis Üyeleri’nin önünü kesip protesto edince, devreye polis girdi. Meclis üyelerini korumaya alan polisler, bölgeden uzaklaştırdı. Bir sürede daha protesto eden vatandaşlar daha sonra kendi aralarında bir basın açıklaması yaptı.  Sarıyer’deki tüm mahalle derneklerinin 13 Mart günü de İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne giderek, Sarıyer Belediye Meclisi’nde kabul edilen Islah İmar Planları’nın Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçmesi için eylem yapılacağı duyuruldu.

AYNI YASAYLA AYAZAĞA’DA TAPU VERİYORUZ 

Daha sonra dışarıda toplanan vatandaşların yanına gelen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, vatandaşın mülkiyet hakkının oy çokluğuyla geçtiğini, demokrasilerde oy çokluğunun da olduğunu belirterek, “Davanıza sahip çıktığınız için size teşekkür ediyorum.”dedi. Genç, “Vatandaşın, kendi hakkına sahip çıkması gerekir. Bir annenin yuvasını ve yavrusunu kaybetmeye tahammülü olmaz. Bu nedenle yuvanıza sahip çıkın” çağrısı yaptı. Genç, konuşmasında izledikleri yolunda sonuna kadar hukuki olduğunu vurgulayarak, “Bundan başka yolumuz yok. Yaptığımız iş tamamen hukuka uygundur. 2981 sayılı yasa diyorlar. Biz bu yasaya göre Ayazağa’da tapu veriyoruz. Bundan başka yol yok.”ifadelerini kullandı.

http://www.sariyerposta.com