Özgecan Aslan’ın canice öldürülmesinin ardından tekrar gündeme gelen kadına yönelik şiddeti ve toplumsal tramvayı Sarıyer Posta Gazetesi’nden Selçuk Arslan’a değerlendiren Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Asuman Kerem Şıralı, önemli uyarılarda bulundu.


Özgecan Aslan’ın canice öldürülmesinin ardından tekrar gündeme gelen ve artarak devam eden kadın cinayetleri adeta toplumsal tramvaya dönüştü. Kamuoyunda konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde ise şiddetin toplumsal tramvaya dönüştüğü ve toplum psikolojisinin bir sonucu olduğu yorumları yapıldı.

Süreci gazetemize değerlendiren Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Asuman Kerem Şıralı, şiddet kültürünün toplumda sürekli var olduğuna ancak yeni yeni gündemleştiğini belirtti. Şiddetin altında yatan asıl nedenin korku olduğunu ifade eden Şıralı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için pozitif ayrımcılığının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Kadın bakanlığının kurulması şart”


Kadın algının eksik olduğunu belirten Şıralı, “Aslında Türkiye’de uzun yılardan beri bu sorun varlığın sürdürüyor.  Bu türden şiddetin önüne geçmek için pozitif ayrımcılık yasaların uygulanması gerekiyor.  Bu tür uygulamalar hayata geçirilemediği sürece önlenmesi zor. Burada kadın algını yerleştirmek gerekiyor. Özellikle iş yaşamında kadınların yönetimlerde yer alması gerekiyor. Kadın alt makamlarda çalışmalıdır zihniyetini bırakmak zorundayız. Bunu diğer bir yönü ise eğitimdir.  Eğitim tek başına şiddeti önlemez ama caydırıcı olabilir. Bu bağlamda aileye ve kadına büyük sorumluluklar düşüyor. Aileler erkek çocuklarına bazı roller biçmemelidirler. Ayrıca sosyal anlamda reformlar yapılmalı ve bir kadın bakanlığının da kurulması şart” şeklinde konuştu.

“Ekonomik sorunlar şiddet kaynağı oluyor”


Toplumda erkeklere rol biçildiğini ve bu rollerini yerine getiremeyen erkeklerin şiddete başvurduğunu dile getiren Şıralı, “Toplumsal olarak erkeğe biçilen roller modeller var. Bu rol modelde erkeklere başarılı olacakları ve herkesten güçlü olmaları gerektikleri öğretiliyor. Bu modelde başarılı olamayan erkek şiddete başvurmakta. Yapılan bilimsel araştırmalar bunu ortay koymakta. Ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda başarısız olan ve modelin gerekliliğini yerine getiremeyen erkeler şiddete başvuruyor ve toplumsal tramvaya neden oluyor. Bu bağlamda özellikle Türkiye’de ekonomik sorunlar ciddi anlamda şiddet kaynağına dönüşebiliyor. Bu noktada ekonomik şartlardan başlayarak yaşamın her alanında bir takım düzenlemeler yapılmalıdır. Hayatı kolaylaştırıcı bazı önlemler alınmalıdır. Bir bütünlüklü olarak yürütülecek çalışmalar neticesinde şiddet azalabilir. Ortadoğu kültürüne sahip olan bu toplum anlayışından derhal vazgeçmeliyiz” dedi.