Kamu iletişiminin bilgi akışının güvenli ortamda gerçekleşebilmesi için, kamuda bilişimin özel bir ağ üzerinden gerçekleştirileceğini açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, Kamunet Projesini başlatacağını açıkladı.
İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Bilişim Zirvesi 2016’da konuşan Başbakan Yıldırım, internet güvenliğinin sağlanması konusunda yasal düzenlemeler yapıldığını söyledi. Yıldırım, “Ulusal Siber Güvenlik Çalıştayı da başlıyor. Kamunet nedir? Siber güvenliğin kamuda atılan adımıdır. Kamuda bileşimin bir özel ağ üzerinden yapılması böylece böylece kamu iletişiminin bilgi akışının güvenli ortamda gerçekleşmesidir. Kamu verileri Kamu verileri kamunet üzerinden daha sağlıklı gerçekleşecek. Kamu özel sektör, bütün paydaşlara özel sorumluluklar verilerek, yeni bir eko sistemin oluşumu sağlanacak” şeklinde konuştu.

“BUNU TİCARİ BİR KAZANÇ OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Bilişim şirketlerini çağrı merkezleri gibi veri merkezleri kurmaları çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım, "Enerji desteğine varıncaya kadar her türlü desteği veri merkezi kurulması için çok özendirici bir teşvik paketini yürürlüğe koyduk. Hayırlı olsun. Şimdi firmalardan beklediğimiz, bu veri merkezlerinin kurulması. Bunu bir ticari kazanç olarak görmüyoruz. Bilgi güvenliğine, stratejik bilgi hedeflerine de hizmet edecektir. Bu tür merkezler, bölgenin bütün verilerinin ülkemiz üzerinden trafiğinin sağlanmasına katkı sağlayacak. Ülkemizde üretilen ve ülkemiz üzerinden taşınan bilgilerin ülkemizde kalmasına vesile olacak" dedi.

ATILAN ADIMLARLA BİLİŞİM SEKTÖRÜ BÜYÜYECEK

Google, Youtube gibi büyük internet platformlarının verilerinin de bu merkezlerde muhafaza edilmesi için bir fırsat oluşacağını söyleyen Yıldırım, bu konuda bazı yasal iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu, bununla ilgili de düzeltmelerin yapıldığını açıkladı. Başbakan, bu düzenlemelerin bilişim sektörünün büyümesine verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.