2Sarıyer Belediyesi ile Almanya’nın Aachen Belediyesi arasındaki kardeş şehir protokolü Grand Tarabya Oteli’nde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp arasında imzalandı.

ŞÜKRÜ GENÇ: “TOPLUMLAR ARASI BİRLİKTELİK VE ENTEGRASYONUN SAĞLANMASI İÇİN DE ÇALIŞIYORUZ”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç imza töreninde yaptığı konuşmada, “Biz bu dostluğun gelişmesini ve ortak platformlarda geliştirmeyi çok arzuluyoruz. Bu dostluk ilişkisi başından beri bizim için çok değerli oldu. Çünkü kentler arasındaki bu dostluk bağları iyi kurulduğunda tarihsel öğretilerde olduğu gibi ülkeler arasında da iyi ilişkiler kurmuştur. Devletler geçici olsa bile kentler hep yerlerinde kalmıştır. Kentin gelişmesi toplumun gelişmesini sağlar. Yerel yönetim anlayışıyla toplumun her alanında gelişme benimsenirse, yaşamın her alanında beklenen kalite yakalanmış olur. Bizler Sarıyer’de uygulamaya çalıştığımız her projede bu anlayışla hareket ediyoruz. Bu anlayış doğrultusunda yaşamın her alanına dokunmak, inanışı, siyasi görüşü ne olursa olsun, yaşamda olan her şeyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Bizler uluslararası dostluğun gelişmesinin yerel yönetimlerden geçtiğini biliyoruz. Bu sebeple yerel yöneticiler olarak toplumlar arası birbirini anlamak ve diyalog yolunun açılmasına katkıda bulunuyoruz. Sadece Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu değil, toplumlar arası birliktelik ve entegrasyonun sağlanması için de çalışıyoruz. Bizim için değil Aachen için de yararlı bir süreç olduğuna inanıyorum. Bizler sadece ticari ilişkiler için değil, kültürel ve sosyal konularda da bir araya geleceğiz” dedi.1

MARCEL  PHİLİPP; “YAŞASIN KARDEŞLİK, YAŞASIN ALMAN VE TÜRKLER ARASINDAKİ DOSTLUK”

Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp ise Sarıyer’de bu protokolü imzalamak için bulunmaktan duyduğu heyecanı belirtip şunları söyledi:

“Bu protokol, sadece biz ve Sarıyer için değil, iki ülke için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Aachen delegasyonu adına böyle bir etkinliğe katılmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu kardeşlik çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Yüz yıllar önce aynı ülkenin bayrağı altında ve aynı yasalarla yönetiliyorduk. Tarih akışında birçok gerilim ve mücadele olmuş olsa da son zamanlarda derinleşen ikili ilişkilerle dostluklarımız pekişti. 60’lı yıllardan beri de Almanya’ya göç eden Türkler sayesinde ilişkilerimiz vatandaşlık düzeyine ulaşmıştır. Özellikle ilişkilerimizi, derneklere, organizasyonlara, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına taşımak istiyoruz. Özgürlük ve demokrasi anlayışımızı pekiştirmek arzusundayız. Biz Almanlar her şeyi bilen akıl hocaları değiliz, ülkemizin insanları son 100 yılda büyük hatalar yaptılar. Mükemmel bir demokrasinin nasıl olacağına dair bir patent bizde de yok. Ancak, bildiğim bir şey varsa o da; bu konuda mücadele edecek insanlara ihtiyacımız var. Bugün Sarıyer ve bizim için büyük ve mutlu bir gün. Özellikle de Sarıyerlilerden çok etkilendik. Yaşasın kardeşlik, yaşasın Alman ve Türkler arasındaki dostluk.”