COC11Sarıyer’de toplumsal alanda çocuk hakları ve demokratik yaşam konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratılarak, çocuk haklarını koruyan ve savunan bir yaşam kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için AB destekli bir proje başlatıldı.

Sarıyer Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu tarafından yürütülen ‘Çocuk Dostu Yerel İnisiyatif’ adlı projenin tanıtımı için Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde bir toplantı düzenlendi.

 AB Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı 7kapsamında sürdürülecek olan Çocuk Dostu Yerel İnisiyatif projesinin tanıtım toplantısına Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Seçkin Özdemir, Adnan Ayber, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Danışmanı Emre Gönen, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Akgündoğdu ile Kenan Keskin , Çocuk Çalışmaları Birimi ve İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Selçuk Dereci, Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformları Girişimi (ERG) Koordinatörü Batuhan Aydagül,  Bilgi Üniversitesi Çocuk çalışmaları Birimi'nden Ayşe Beyzaova ve melda Akbaş, Sarıyer Belediyesi Proje Sorumlusu Işın Orhangazili, Mimar ve çocuk oyun araçları üreticisi Ayşe Ünlü, okul müdürleri ve SAGEM öğretmenleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşma yapan Seçkin Özdemir, Emre Gönen, Mehmet Akgündoğdu, Selçuk Dereci  ve Batuhan Aydagül, çocuk haklarının korunması ve savunulması amacıyla başlatılan projenin önemini vurguladılar.

DERECİ:  "GELECEĞİN MİMARLARI İÇİN BU PROJEYİ HAZIRLADIK"1

Bir yıl sürecek “Çocuk Dostu Yerel İnstiyatif” adlı projeye katkı sunan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Dereci, yaptığı konuşmasında; “Hak kelimesi ülkemizde her alanda çok konuşuluyor. Bizde projemizi seçerken geleceğimizin mimarı olan, bugünden onlara vermemiz gereken bir takım bilinçleri oluşturacak en önemli varlıklarımız çocuklarımızla bir proje oluşturmak istedik. O yüzden çocuk haklarını baz aldık” dedi. 

GÖNEN: "EĞİTMENİN EĞİTİMİ DE ÇOK ÖNEMLİ"

Çocukların eğitiminden daha çok eğitmenin eğitiminin önemli olduğunu belirten Bilgi Üniversitesi Rektör Danışmanı Gönen, “Anlayışı ve bakışı insanlarda değiştirmek uzun ve zor bir süreçtir.  Çocukların eğitiminden belki de daha önemlisi eğitmenin eğitimidir. Eğitmenin eğitimini her aşamada çeşitlendirecek, geliştirecek, başka boyutlara açılabilecek imkanlarla donatılması gerekir. En ciddi sorun yaşadığımız alanlardan biri budur. Bu tarz projelerde hem bakanlığın, hem yerel yönetimlerin, hem okulların ciddi bir işbirliği içinde görüyoruz” şeklinde konuştu. 

ÖZDEMİR: "ÇOCUKLARIMIZI KÜÇÜK YAŞTA DOĞRU YÖNLENDİRMELİYİZ"9

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir, “Çocuk Dostu Yerel İnsiyatif” projesinin toplumsal alanda çocuk hakları konusunda bir farkındalık yaratacağının altını çizerken şunları söyledi;

“Demokrasi kültürünün gelişebilmesi ve içselleştirebilmesi için çocuklarımızı küçük yaşlarda doğru yönlendirmek ve eğitmek zorundayız. Bu konuda yerel yönetimlerinde büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Eğitim kurumları ile yerel yönetimlerin işbirliği büyük önem arz etmektedir. Bizler Sarıyer Belediyesi olarak Sarıyer’de demokratik bir yaşam kültürünün, katılımcı bir demokrasi anlayışının oluşması, benimsenmesi noktasında büyük bir özveri göstermekteyiz. Bu kültürün ise temelden yani çocuklarımızdan başlayacağının farkındayız. Bu yüzden, bu projeyi çok önemsiyoruz. Hepimizin üzerinde büyük sorumluluklar bulunmaktadır. Çünkü çocuklarımız bizlerin, ülkemizin geleceğidir. Sağlıklı ve iyi yetişmiş nesiller, ülkemizin geleceğinin teminatıdır”. 

 Yerel yönetimin işbirliği ve motivasyonu ile yürütüleceği belirtilen proje kapsamında Sarıyer'deki 5. ve 6. sınıfa giden çocukların ve çocuklarla beraber ilçedeki okulların çocuk haklarına ilişkin farkındalığını geliştirmek ve hakların korunması yönünde güçlenmelerini sağlanması amaçlandığını belirtildi.