Sarıyer Meydanı’nda yapılan kutlamaya, Sarıyer Kaymakamı, Sarıyer Belediye Başkanı,  Siyasi Parti Temsilcileri, Dernek Kuruluşları ve Kolluk Kuvvetleri’nin katılımıyla gerçekleşti.

Sarıyer’de düzenlenen 30 Ağustos zafer Bayramı saygı duruşu ve akabinde istiklal Marşı’yla başladı. Daha sonra siyasi parti temsilcileri ve Dernek Kuruluşları’nın çelenk sunumuyla devam etti. Kutlamalara Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Garnizon Komutan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP ilçe Örgütü, Ak Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı, MHP İlçe Teşkilatı, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü ve çok sayıda dernek kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti.

sSarıyer Meydanı’ndaki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması, Atatürk anıtına çelenk bırakılması Ulu Önder ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunmasıyla başladı. Törene garnizon komutanını temsilen katılan Piyade Krm.Alb. Selami Cinbat ise herkesin yakasındaki Atatürk fotoğrafını görünce, kendisi de takmak istedi. Bu sırada Albay Cinbat’ın yanında bulunan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bir jest yaparak, CHP Gençlik Kolları üyelerinin dağıttığı Atatürk fotoğrafından birini alıp, Albay Cinbat’ın sol göğsü üzerine iğneyle tutturdu.311618_403

Belediye Başkanı Şükrü Genç’in 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine kravatsız katılması ise dikkat çekti. Genç bir süre önce de bir başka çelenk bırakma törenine spor kıyafetle katıldığı için eleştirilmişti.

Sarıyer’deki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine katılanların sayısının oldukça az olduğu dikkat çekti. Özellikle sivil toplum kuruluşu ve spor kulüplerinin yönetici ve temsilcilerinin böyle bir törende bulunmamaları eleştiri konusu oldu.

IMG_6969

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın önemi

Yunan orduları, 23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taarruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı.

Zafer Bayramı, Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve yurttaşlar, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.IMG_6977 IMG_6985 IMG_6988 IMG_6999 IMG_7000