Ortodonti alanındaki başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Ortodontist Dr. Aydan Coşkun Ateş, çocuklardaki çene problemlerinin teşhis ve tedavi yöntemlerini, Sarıyer Posta Gazetesi’ndeki köşesinde anlattı.

Diş hekimliği ve ortodonti alanında başarıyla faaliyet gösteren Ortodontist Dr. Aydan Coşkun Ateş, Sarıyer Posta Gazetesi için bir yazı kaleme aldı. Çocuklardaki çene problemleri karşısında teşhis ve tedavi yöntemlerini sorular üzerinden anlatan Dr. Ateş, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle merhaba… Bu köşe yazısı, Sarıyer Posta Gazetesi için ilk yazım. Çoğunlukla Sarıyer lokasyonunda hastalarımıza hizmet verdiğimden dolayı bu köşeden sizlere ulaşabilmek ve samimi paylaşımlar yapabilmek mutluluk verici bir durum. Ben Ortodontist Dr. Aydan Coşkun Ateş. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi eğitimimin devamında Ortodonti alanında doktoramı yaptım ve 2012 yılından beri Sarıyer Ortodonti’de sizlere yeni bir gülüş için hizmet vermekteyim.

Diş hekimi ve ortodontist olmamın yanı sıra, ayrıca bir ebeveyn ve anneyim. Her anne gibi hayatta en mutlu olduğum faaliyet, çocuğumla vakit geçirmek. Bir gün oğlumu oyun oynaması için parka götürdüm. O sırada parkta oynayan diğer çocukları seyrediyordum. Ortodontist olarak algıda seçicilik olsa gerek, bir çocuğun çene problemleri hemen dikkatimi çekti. Acaba anne ve babası çocuklarının çene problemlerinden haberdar mıdır diye düşünmeye başladım. Söyleyip söylememe noktasında tereddüt yaşadıktan sonra yanlış anlaşılabileceğim endişesi ile söyleyemedim. Devam eden günlerde Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Bey'den köşe yazısı talebi gelince bunu paylaşmak istedim.

Acaba gerek çocuklarımızın gerek kendimizin ortodontik tedavi ihtiyaçlarından ne kadar haberdarız? Bu doğrultuda, sorular üzerinden bazı bilgilendirmeler yapmaya çalışacağım;
Çocuklarımızı ilk ortodonti muayenesine ne zaman götürmeliyiz?

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, sağlık ve zaman kelimeleri birbirleriyle çok ilişkili kelimelerdir. Çocuklarda genellikle çene bölgesini ilgilendiren iskeletsel sorunların olması durumunda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ortodontist bu konuda gerekli olan muayeneleri ilk daimi azıların sürdüğü 5-6 yaşından itibaren yaparak tedaviye karar vermektedir. Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilen bir tedavi olmakla birlikte; çocukların büyüme ve gelişiminin kaçırılmaması gereken durumlarda, 5 ve 6 yaşlarında yapılan bu muayene çok önemli olmaktadır. Çocukların gelişimleri ve diş sürme zamanları farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle, erken muayeneler bazı durumları kontrolden kaçırmamak adına, her zaman tercih edilir.

Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir. Sadece iskeletsel problemler varlığında, büyüme-gelişim aktifken yapılan tedaviler, ileride ortognatik cerrahi dediğimiz bir takım ameliyatlar ile beraber uygulanmaktadır. Ama dişsel olan ve iskeletsel yapıyı ilgilendirmeyen problemler varlığında, her yaşta uygulanan ortodontik tedavi aynıdır. Bazen implantlar için yer açmak amaçlı da ortodontik tedavi uygulanabilmektedir. Bu yüzden 50 yaşında bile uygulama yapılabilmektedir.
Ortodontik tedavi ihtiyacında şikayetler ve belirtiler nelerdir?

Dişlerin gözle görünür şekilde çapraşık ve düzensiz olduğu durumlarda, alt çene veya üst çenenin normalden daha önde ya da geride olduğu durumlarda, parmak emme, dudak ısırma gibi doğru olmayan alışkanlıkların devam ettiği durumlarda mutlaka çocuklarımızı muayene ettirmeliyiz. Erken veya geç diş kayıpları, ağızdan solunum, diş sıkma, dişlerin kapanışta birbirine temas etmemesi gibi durumlar da ortodonti gereksinimi olabileceğini akla getirmelidir.
Koruyucu-önleyici ortodontik tedavi nedir? 

Erken muayene ettiğimiz çocuklarda, bebeklik döneminden kalan yanlış yutkunma (infantil yutkunma), parmak ve dil emme gibi kötü alışkanlıklar görebiliyoruz. Bu kötü alışkanlıkların ortadan kaldırılması için yapılan tedavilere koruyucu- önleyici ortodontik tedavi denir. Tedavide hangi tür apareylerin kullanılacağı; doktorunuz tarafından alışkanlığın şiddetine, çocuğunuzun yaşına ve mevcut diğer anomalilere göre belirlenir.”

Soru ve yanıtlarınız için;
SARIYER ORTODONTİ
Mesarburnu Cad. Baştımar 2 Apt. No: 77/1 Sarıyer
0212 271 71 77 - 0544 271 71 77