Kanser Haftası nedeniyle iki ayrı etkinlik düzenleyen Sarıyer Belediyesi konunun uzmanları ve hastalığı atlatan kişileri Sarıyer halkı ile buluşturdu. Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk etkinlikte daha önce hastalığı atlatan konuşmacılar kadın kanserlerinde teşhis ve tedavi sürecini anlattı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan ikinci etkinlikte ise Türk Onkoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, Çocuk Hematolog ve Onkoloğu Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu  görülme sıklığı artan çocuk kanserleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Hastalıkta erken teşhisin önemine değinen uzmanlar, güneş yanıklarına karşı uyardı.

Benim başıma gelmez demeyin  

Düzenlenen ilk etkinlikte meme kanserini büyük bir çabayla yenen Enerjist ve Dönüşüm ustası Mari Camgöz Pektemol  kişinin en başta hastalığı kabullenmesi gerektiğini vurguladı. Katılımcıları “Benim başıma gelmez demeyin” sözleriyle uyaran Pektemol, “ Bu hastalık her an herkesin başına gelebilir. Motivasyon çok önemli ama bu hastalıkla baş etmek için ilk koşul gerçeği kabul etmektir. Ciddi bir hastalık fakat o kabul aşamasında duygusal çalkantıyı yaşaması lazım. Ama ondan sonrasında çevresinin desteğiyle tedavi süreci başlayacaktır. Bana göre bu hastalık bize önce bir dur ve problem ne ise bunu gör ve düzenle. Biz kadınlar çok sorumluluk alıyoruz fakat gerçekten bu kadar olmak zorunda değil. Kadının kendini görmesi bir zorunluluk ama biz toplum olarak bu konuda biraz benciliz” dedi.

Doğru beslenmek çok önemli 

Kanser hastalığından korunmak ve tedaviyi desteklemede doğru beslenmenin önemine değinen BO21 beslenme markasının kurucuları Burçak Avcı ve Özlem Kunduracı ise kansere neden olan çevresel faktörlerin etkisinin doğru ve bilinçli bir beslenmeyle en aza indirileceğinin altını çizdi. Dengeli beslenme konusunda temel kural olan yapay şeker ve hamurlu gıdalardan olabildiğince uzak durulması gerektiğinin belirten uzmanlar, basit beslenme tüyolarıyla hastalıklardan korunmanın mümkün olabileceğine değindi.

Erken tanı ile yüzde 70 iyileşme

“Çocuklarla El Ele Sağlıklı Günlere” panelinde konuşan ve kanserin katılımla geçme oranının çok az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu, kanserde çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Çocuk  ve erişkin kanserleri arasındaki farka değinen Ağaoğlu, “Çocuklarla tam şifa hedeflenir. Yetişkinlerde ise bu mümkün olmayabiliyor. Erken tanı ve uygun tedavi ile çocuk kanserleri yüzde 70’inde iyileşme sağlanabilir” dedi.

Güneş yanığına dikkat

İnsan vücudunun her gün az da olsa kötü hücreler ürettiğini anlatan doktor, sağlıklı olan bağışıklık sisteminin bu hücreleri yok ettiğini söyledi. Güneş ve solaryumun kanser etmeni olduğunu söyleyen Leyla Ağaoğlu ebeveynleri çocukların güneş yanığına maruz kalmamaları gerektiği konusunda uyardı. Ağaoğlu, D vitaminin vücut için çok önemli olduğu belirterek, “ Güneşe maruz kalma ne kadar fazla olursa kanser riski de o kadar azalır. Tabi güneş yanığı olacak şekilde değil. Günde 15 dakika koruyucu faktör olmadan çocuklarımızı güneşe çıkarmalyız” dedi.

Anne sütü kanserden korur 

Kanser sever ve kanser savar besinler konusunda da dikkat çeken Prof. Ağaoğlu, fazla şekerin obezsiteye yol açarak kanser riskini arttırdığını belirtti. Emzirmenin hem anneyi hem de bebeği kanserden koruduğunu söyleyen Ağaoğlu, ilk 6 ay anne sütünün önemini ve sonrasında yenilen taze meyvenin çocuk kanserlerine etkisini anlattı. “Doğru beslen, aktif ol, ekran süresini azalt” sloganıyla ebeveynlerin çocuklara sağlıklı bir yaşam ortamı hazırlayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu, çocukların parkları olmalı, koşup oynamalı diyerek sanal ortamdan uzaklaşmanın sağlık açısından yararlı olacağının altını çizdi.