Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Acıbadem Maslak Hastanesi, rahim ağzı kanserinde farkındalık yaratmak amacıyla bir seminer düzenledi. Seminerde rahim ağzı kanserinde aşı yapılsa bile, tarama yöntemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulandı.

Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Acıbadem Maslak Hastanesi işbirliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağlar Kültür Merkezi'nde rahim ağzı kanserinde erken tanıyı artırmak amacıyla bir seminer düzenlendi. Seminere Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Nilüfer Ataoğlu, Jinekolojik Onkoloji-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, kadınlar, muhtarlar, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
TARAMA HİZMETİ ÜCRETSİZ VERİLİYOR

Programın açılış konuşmasını yapan Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Nilüfer Ataoğlu, rahim ağzı kanserinin kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ve erken tanının kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını ifade etti. Ataoğlu, Sağlık Bakanlığının kanser tarama programı kapsamında; 30-65 yaş kadınlara rahim ağzı kanseri tarama hizmetinin tüm Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak verildiğini vurguladı.
İLK CİNSEL İLİŞKİYE DİKKAT!

Seminere uzman konuşmacı olarak katılan Acıbadem Maslak Hastanesi Jinekolojik Onkoloji - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, birçok kadının hayatını tehdit eden rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğuna dikkat çekti. Hastalığa cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güngör, özellikle gençlerde bir farkındalık yaratmanın önemine değindi. Prof. Dr. Mete Güngör, ilk cinsel ilişkiden sonra virüsün bulaşma oranının yüzde 30-50 arasında değiştiğini, kadınlarda HPV enfeksiyonunun en sık görüldüğü yaşın 24 olduğunu belirtti. Ancak HPV enfeksiyonu olan herkesin rahim ağzı kanseri olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mete Güngör, rahim ağzı kanserinde aşı yapılsa bile, tarama yöntemlerinin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulandı.