Havaların fazlasıyla ısındığı bu günlerde deniz yerine havuzu tercih edenlerin bilmesi gerekenleri Villa Medica İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Yavuz gazetemize açıklamalar yaptı.

berrin-yavuz-225x300Havuz temizliğinde kullanılan kimyasalların son yıllarda yapılan araştırmalarla sağlık için kimi zararları olduğu ortaya çıkmıştır. Havuz dezenfeksiyonu için kullanılan klor cildi ve saçları kurutan, göze irritan etkisiyle konjuktivite yol açan en ucuz kimyasaldır. Alüminyum içeren sıvı çökelticiler, yosun önleyiciler, havuzun parlak görünümü için kullanılan sıvı parlatıcılar ve filtredeki kireci çözen filtre temizleyiciler tümü kimyasaldır. Uzun dönemde sağlığa etkileri bilinmemektedir. Serinleyelim, spor yapalım derken bu kadar çok kimyasalı soluyarak, yutarak ve derimizle vücudumuza alıyoruz.

Üstelik klor kullanımına rağmen sudan yapılan tahlillerde kimi bakteri ve virüslerin varlığını sürdürdüğü saptanmıştır. Kulak,  göz, cilt enfeksiyonları havuzu tercih edenlerde daha sık gözlenmektedir. Ayrıca klorun gaz hali özellikle kapalı havuzlarda solunum yoluyla alındığında astıma eğilimli çocuklarda hastalığı tetiklediği saptanmıştır.

Madalyonun diğer yüzünde havuzla ilişkili enfeksiyonlar var ki bunlar:

Bağırsak enfeksiyonları, hepatitler weil hastalığı, göz ve kulak iltihapları, jinekolojik enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları gibi insandan insana bulaşan hastalıklardır. Sonuç olarak yüzmek, serinlemek için mümkünse DENİZ i tercih etmek gerekir.

Bu mümkün değilse;

  • Havuza giriş çıkışta duş almaktan kaçınılmamalı,

  • Yüzerken su yutmamaya dikkat etmeli,

  • Ciltte açık yara varsa çıkınca sabunla yıkanmalı,

  • Çıkınca ayaklar kurulanmalı,

  • Mayo değiştirilmeli,

  • Havuz civarından bulaşabilecek mantar enfeksiyonlarından korunmak için terlik kullanmalı ve oturulan yerlere havlu serilmeli,

  • Gözlük ve kulaklık kullanarak havuza girmeye dikkat etmelidir.


Sağlıklı günler dileği ile…

www.istanbulvillamedica.com – 0212 202 86 02