Şeker hastalığının genel olarak iki kategoride ele alındığını ifade eden Eren, bunların Tip 1 ve Tip 2 Diyabet olduğunu kaydetti.  Tip 2'nin halk arasında en çok görülen, metabolizmanın belki yaşla, belki kiloyla körüklenen, en sık karşılaşılanı olduğunu ifade eden Eren, "Tip 2 diyabette öyle çok fazla şeker oynamaları olmuyor aslında. Olsa bile insanlar bunları açlık, üşüme, ellerin titremesi, koordinasyon kaybı gibi ön bulgularla tespit ediyorlar Açlığı, şeker eksikliğini giderme yöntemini kullanıyorlar" dedi. 

"Tip 1 Diyabet, insüline bağlı bir hastalık"

Ancak, Tip 1 Diyabet'in farklı olduğunu dile getiren Eren, "Bu, insüline bağlı bir diyabet hastalığı. Bu durumda da öyle kolay alımlarla halledilemeyen şeker düşüklükleri yaşanıyor. TİP 1 Diyabet hastaları, insülin kullandıkları kadar, bazen yanlarında şekeri deşarj eden, kana karıştıran, glukogan adında bir hormonun da hazır iğnesini de yanlarında taşımak zorunda kalabiliyorlar. Özellikle Tip 1 ve diğer şeker hastalarımız için günde birkaç kez parmak uçlarından delerek şeker ölçüm cihazlarıyla tetkiklerini yapma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bunun haricinde insülin kullanan hastalarımızda, vücudun düz olan yerlerinden, yağ dokusu uygun olan yerlerden insülin yapma ihtiyacı duyuyorlar. Dolayısıyla hem kan verilen hem de insülin yapılan yerlerde bazı cilt problemleri ortaya çıkabiliyor" açıklamasında bulundu. 

"Cildi temiz tutmak önemli" 

 Eren, bunlar için bazen buz uygulamaları yapmak, lokal kullanılabilecek kremler kullanmak ve cildi temiz tutmak gibi önlemler bulunduğunu belirtti. Bunun için, kalitesi, standardizasyonu belirlenmiş bir şeker ölçüm cihazı geretiğinin altını çizen Eren, şunları söyledi: "Bu konuda belli kriterlere dahil olmak üzere, Sağlık Bakanlığı'nın, yurtdışı diyabet cemiyetlerinin önerdiği cihazlar vardır. Burada bizim hedefimiz; hastamızdan beklentilerimizi karşılayacak, onun kendi kendisini denetlemesini sağlayacak bir yöntem geliştirmektir. Tip 1 Diyabet hastaları, insülin ihtiyacına göre günde 3 öğünden 5 öğüne kadar, her öğün öncesinde şekerlerini ölçerek insülinlerine karar verebilirler. Tip 2 Diyabet hastaları ise belki tedavilerine yardımcı olmak, belki o disiplini sağlamak amacıyla haftada birkaç kez bile ölçebilirler."