Hastalığının son evresinde olan ve uygulanan tedavilere olumsuz cevap veren lösemi hastası hakkında şok edici bir gelişme yaşandı. Belçika’da biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirilen bir ilaç hastada tam düzelme sağladı. Sonuç, dünyada kanserin tedavisi için de kayıtlara bir ilk olarak geçti.

İlacı üreten şirketin genel müdürü olan Christian Homsy süreçle ilgili bilgi verdi. Hiçbir umudu kalmayan hastada denedikleri ilaçla tam düzelme elde edildiğini açıklayan Homsy, şunları söyledi: “Kemik iliğinde, kanda herhangi bir tümörlü hücre kalmadı. Ölmek üzere olan bir hastada bu sonucun elde edilmesi, kanser tedavisi için bir ilk.” İlaç, şuan için her hastada aynı etkiyi göstermese de tıp dünyasında adeta çığır açtı. Yan etkisinin ise kemoterapiye göre daha hafif olduğu belirtiliyor. İlaçla klinik deneyler, kanseri diğer türleri için de sürdürülecek.

AKYUVARLARDAKİ TÜMÖRLÜ HÜCRELER TESPİT EDİLİYOR


Tedavinin ana temel noktasını, hastaya ait akyuvarların laboratuarda genetik olarak tekrardan programlanması oluşturuyor. Burada, akyuvarlardaki tümörlü hücreler tespit ediliyor.  Sağlıklı hücrelere dokunmadan, tümörlü olanların yok edilmesi amaçlanıyor. Hasta, 4 aydır düzelme eğilimini sürdürüyor. Ancak uzmanlar, iyileşmenin tam haliyle gerçekleşmesi için daha uzun bir sürenin gerekliliğine işaret ediyor.