Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Okul Aile Birliği’nin desteği ile kendi elektriğini kendi üretecek. Güneş enerjisinden yararlanmak için hazırlanan proje kasım ayında hayata geçirilecek!
Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi projeleriyle dikkat çekiyor! Geçtiğimiz gün Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin’in de katıldığı bir programda okulda yürütülen projeler tanıtılmıştı. Sarıyor Posta olarak bu projeleri mercek altına aldık. İşte o projelerden biri olan Güneş Enerjisi Projesi.

okul-elektrik-2OKULUN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önümüzdeki aydan itibaren kendi elektriğini kendi üretecek. Hatta üretim fazlasını ise satarak, gelir elde edilmesi bile planlanıyor.

Okulun  ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamayı planlayan Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul idaresi, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı" kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden destek alarak proje hazırladı. Okul Müdürü Faruk Genç, Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin’in de katıldığı programda projeyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Projenin ilk amacının güneş enerjisinden yararlanılmasını yaygınlaştırmak ve temiz çevre için katkıda bulunmak. Öte yandan, enerji giderleri tüm ülkeler açısından önemli bir maliyet tutarken, ülkemizde enerji giderlerinin oranı oldukça yüksek. Güneş enerjisinden faydalanılarak okulun elektrik giderinin karşılanması ülkemizdeki enerji maliyetinin düşürülmesine de katkıda bulunmuş olacak.

100 BİN TL MALİYETİ VAR

Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden kapsamlı bir rapor aldıklarını bu rapor doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Okul Müdürü Faruk Genç, “Okulumuzun 10 kilowatlık bir elektik harcadığını gördük. Kışın, bunu karşılamayı planlıyoruz. Yazın elektrik tüketimimiz düşüyor. Yazın, tüketim fazlamız olacak. Bunu da BEDAŞ’a satacağız.”dedi. Okul Müdürü Genç, projenin İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerince onaylanmasının ardından gerekli çalışmaların başladığını belirtti.

40 PANEL KOYULACAK

Güneş enerjisinden yararlanmak için 65 metrekare alana 40 panel koyulacağını ve panellerin ağırlığının ise 20 kilogram olduğunu belirten Okul Müdürü Faruk Genç, enerji üretimine başladıklarında okulun ihtiyacı olan 10 kilowat elektrik üretimi yapacaklarını ancak ileride üretim miktarını yeni paneller koyarak artırma imkanına da sahip olduklarını anlattı.

BEŞ YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Müdür Genç,"İlk başta ürettiğimiz enerjiyle okulumuzun elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Okulumuzun ihtiyacı 10 kilowat. Yazın tüketimimiz düşüyor. Ürettiğimiz elektriği trafoya göndereceğiz. Ürettiğimizi ve tüketimimizi ayrı ayrı gösteren iki saatimiz olacak. Tüketimimizden fazla üretim olduğunda farkı BEDAŞ’a satarak Okul Aile Birliği’ne bir gelir sağlamış olacağız. 100 bin TL maliyeti olan sistem 5 yılda kendini amorti edecek. Sistemin, 25 yıl ortalama ömrü var.”diye konuştu.

Proje için panel montajları ve sistem kurulumunun kasım ayından itibaren başlayacağı öğrenildi.

Haber/Abdulhamit ALBEZ