Sarıyer Ferahevler Mahallesi, son zamanlarda yapılan hizmetlerle öne çıkmaya başladı. Mahallenin dikkat çekmesinin altında yatan nedenleri gazetemize anlatan Mahalle Muhtarı Turan Öztürk, “Bizler diğer mahallelere örnek oluyoruz. Bunun temelinde,  gönüllülük esasındaki ‘ferahça’ çalışmalarımız ve halkımıza karşı sorumluluğumuz var.” dedi.
Sarıyer’in son zamanlarda büyük gelişme kaydeden mahallelerinden Ferahevler Mahallesi’nin muhtarlığı, dört dönemdir Turan Öztürk’ün elinde. 20 yıldır muhtarlık yapan Öztürk, doğduğu mahalleye olan bağlılığını büyük çalışmalara imza atarak göstermeye devam ediyor. Öztürk ile Ferahevler Mahallesi’nin, Sarıyer’de dikkat çeken mahalleler arasında olmasının nedenlerini konuştuk.

“TÜM ÇALIŞMALARIMIZ GÖNÜLÜLÜK ESASINDA”

Mahalle muhtarlığına meslek olarak bakmadığını belirten Öztürk şunları söyledi: “Muhtarlık, içinde manevi değerler de barındırıyor. Bunu her zaman dile getiriyorum. Diğer muhtarlıklardan farklıyız, çünkü ayrım yapmaksızın tüm çalışmalarımız gönülülük esasında yürütülüyor. İş ve giysi yardımlarından tutun, farklı birçok özel desteklerle insanlarımıza hizmet sunuyoruz. Bu şekilde insanların mutlu olduklarını görmek de bizleri mutlu ediyor. Biz, Ferahevler’de yaşanan gelişimin alt yapısını oluşturuyoruz. Belli başlı çalışmalarımızla mahallesnin sosyo-ekonomik seviyesi de artıyor.”

“HALKIMIZA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Ferahevler’deki değişim ve gelişimin, diğer mahallelerin kendilerini geliştirmelerine ön ayak olduğunu söyleyen Öztürk, “Her defasında belirtiyorum, bizler diğer mahallelere örnek oluyoruz. Bunun temelinde ise, gönüllülük esasındaki ‘ferahça’ çalışmalarımız ve halkımıza karşı sorumluluğumuz var. Hem oturduğumuz koltuğa karşı, hem de mahalle halkımıza karşı sorumluluğumuz var. Aslında büyütülecek veya yoktan var ettiğimiz çalışmalar değil bunlar. Sadece, çalışmalarımız bu bölgede ilk ve muhtarlık girişimiyle olduğu için fazlasıyla ilgi görüyor. Daha iyilerini yapmaya da devam edeceğiz, durmamakta kararlıyız.” açıklamalarında bulundu.

FERAHEVLER’DE YENİ BİNALAR

Ferahevler’deki eski binaların yıkılıp, yerlerine yeni binaların restore edilmesiyle ilgili olarak da konuşan Öztürk, “Mahallemizdeki eski okullardan biri olan Hürriyet İlköğretim Okulu yıkıldı. Yenilenen okul, yeni sezon döneminde aktif hale geldi. Okulun eski halinden eser kalmadı. Sadece okullar da yenilenmiyor, bunun yanında birde Merkez Camii var. O da yenilenen yapılar arasında. Halkımız, yenilenen camimizde ibadetlerini yerine getirecekler. Japon Parkı’nın devamında yeni bir park çalışması daha gerçekleşti. Şehit olan hemşehrimiz Uğur Taşçı’nın adını taşıyan spor kompleksi Eylül ayında hizmete girdi. Kentsel dönüşüm olarak başlayan çalışmalarımız, mahallemizde en güzel ve temiz yapılarla kendilerini gösteriyor.” dedi.

“VATANDAŞIMIZ TEK BİR OLUŞUMDA ‘FERAHÇA’ ULAŞIYOR

Türkiye’nin kaymakamlık binasında olan tek muhtarlığı  özelliğiyle de Ferahevler Mahallesi Muhtarlığı’nın diğer muhtarlıklardan ayrıldığını kaydeden Öztürk, “Bu durum vatandaşların işlerini kolaylaştırıyor. Kaymakamlık binasında, SGK Sarıyer Şubesi, Tarım Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma, Vakıf Müdürlüğü, Ana Sağlık Ocağı ve Tüketici Hakem Heyeti, bulunuyor. Bütün bu resmi yapıların burada olması halkın hizmet almasını daha rahat ve konforlu hale getiriyor. Vatandaşlar, eskiden ayrı yerlerde olan birimlere şimdi tek bir oluşumda ‘ferahça’ ulaşıyor.” sözlerine yer verdi.

“ZORLU AŞAMALARDAN GEÇTİK”

Şu an Ferahevler Mahallesi mülkiyet sorunununda, çözüme kavuşan 65 bin metrekarelik yerin satışa hazır olduğunu vurgulayan Öztürk, “Tapu sorunlarının çözüm süreci yorucu ve uzun oluyor. 14 yıldır süren bir çalışmamız var. Zorlu aşamalardan geçtik. Ama bunun sonucunda 18 imar uygulaması yapıldı. Uygulamada herkese yer ayrılmasından, o yerlerin ölçümlerinin yapılmasına kadar birçok aşama vardı. Biz bunlardan geçtik. İBB’den satış kararı alındı, ardından oluşturulan komisyonda fiyatlar belirlendi. Sonrasında ihale usulü ile satışa gidildi. Bu duruma gelmek o kadar kolay olmadı.” dedi.

"BÜYÜK İŞLETMELERDE MAHALLEDE YER ALACAK"

Ferahevler’in gelişmesinde kentsel dönüşümün önemine değinen Öztürk şöyle devam etti: “Sokak sayısı 210 ve cadde sayısı 30 olan Ferahevler Mahallesi, 35 bin nüfustan oluşuyor. Bölgemizin imarı büyük sektörel yapılaşmalara çok da müsait değil açıkçası. Mahallede ticari değil, konut imarı olduğundan dolayı, yapılar 2 buçuk katla, 5 buçuk kat arası yüksekliklerde oluyor. İBB’nin 10 bin metrekarelik yeri, üzerinde oturanlar tarafından satın alındı. Kat karşılığı sözleşmelerle müteahhitlere verildi. Bu şekilde ilkleri başardık ve bölgede ciddi bir dönüşüm başladı. Sadece üç yıl içinde mahallede, kurumsal yapılaşma yaşanacak. Ciddi iş alanları oluşacağı gibi büyük işletmeler de mahallede yer almaya başlayacak. Bunlar da doğal olarak mahallenin yükselme çıtası için önemli gelişmeler.”

“TOPLUMA FAYDALI OLMALIYIZ”

On yıldan fazla süredir sosyal yardım yaptıklarını ve bu anlamda da ilki başardıklarını belirten Öztürk, “Genç-yaşlı ayrımı yapmaksızın birçok insanın yardımına koşuyoruz. Sosyal yardımlar kapsamında ihtiyacı olan birçok insana eşya yardımında bulunuyoruz. Muhtarlığımıza getirilen eşyaları da ben kendi ellerimle düzenliyor, ayırıyor ve ulaşımını sağlıyorum. Bu hizmeti asla aksatmıyoruz. Yardımsever vatandaşlar, muhtarlığımıza giysi ve eşya getiriyor. Biz de onları ihtiyacı olan insanlara gönderiyoruz. Bunun dışında, eleman arayan işverenleri ve iş arayanları buluşturuyoruz. Topluma faydalı olmalıyız. Çünkü herkes bunu hak ediyor ve sonra sizin hakkınızı da veriyor.” dedi.