İstanbul'un merkezinde arsa bulamayan müteahhitler, Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin yaklaşık 2 bin ortağının peşine düştü.


sanayi

Maslak'ta iki bölümden oluşan toplam 350 dönüm arazi üzerindeki oto sanayi sitesi, yıllar içinde şehir merkezinde kalınca ve çevredeki tek tük boş arazilerde de metrekaresi 4 bin doları bulan fiyatlarla konut satılınca, en az 3 bin konut yapılabilecek bu alan, yerli ve yabancı yatırımcıların radarına girdi.

Oto Sanayi'de proje geliştirmek için ilk ciddi girişim, Maslak'ta 145 dönümlük arazide Mashattan projesini yapan Taşyapı İnşaat oldu. İstanbul'da proje geliştiriciler, şehir içinde arazi bulamayınca son 3 yılda şehrin dışında uydu kentler yaratma yoluna gitti. Ancak şehrin içindeki niteliksiz konut stokunu dönüştürmek de müteahhitlerin hep ilgi odağı oldu.


Çok ortaklı araziler yatırımcıların işini zorlaştırıyor


Ancak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ndeki mal sahipleriyle anlaşıp bu arazide proje geliştirmek, arazinin çok ortaklı yapısı nedeniyle yıllar alacak bir uğraş. İki bölümden oluşan Oto Sanayi'nin birinci bölümü 76 bin metrekare alan üzerinde ve 348 mal sahibi var. Toplam 300 bin metrekarelik ikinci bölüm ise bin 451 mal sahibi nedeniyle proje geliştiricileri en çok yoracak alan. Çünkü mal sahiplerinin pek çok varisi var ve her birine ulaşıp dükkân satın almak, inşaat süresinin çok üzerinde bir zaman ve çaba gerektiriyor.

Esnaf, birlik olup ortak akıl yürütsün


yonetim.inc_clip_image002Oto Sanayi Sitesi Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keskin, "Herkes buradaki araziyle ilgileniyor. Ama 30 yıllık yerimden ayrılacaksam beni ikna etmeleri lazım" diyerek şunları söyledi:"Herkesin tapusu cebinde, özellikle birinci bölüm üzerinde çok duruluyor. Birinci bölüm 76 bin metrekare ve 348 mal sahibi var. İkincisi 300 bin metrekare ama bin 451 ortağı var. Onların varisleri var. Türkiye'de kolay değil bu. Şirket ve birliktelik mantığı yok. Kentsel dönüşüm projesinde iki yıldır burayı keşfetmiş bir kooperatifin başkanı olarak bizim oto sanayi olarak burada misyonumuzu tamamladığımızı düşünüyorum. İlgilenen çok grup ve kuruluş var. Burada kurtlar gezerken bölgeyi biz bekliyorduk. Özellikle İETT ve Karayolları arazisi satışlarından sonra millet gaza gelmiş durumda. Bir dükkân 300 bin dolarken şimdi yerine göre 1 - 2  milyon dolar demeye başladı.”