marYaz mevsiminde sıcak hava nedeniyle bozulması daha kolay ve kısa sürede olan soğuk mezelerin üretim ve satım aşamasındaki muhafazasına dikkat çeken Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü’nde görevli gıda uzmanları, Sarıyerli tüketicileri bu konuda uyararak, bu gıdaların uygun koşullarda muhafaza edilip edilmediğine dikkat etmeleri gerektiğini belirttiler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürü Yavuz Acar’ın talimatları doğrultusunda ilçede soğuk meze satışı yapan tüm şarküteri ve süpermarkerlerde rutin denetimler yapan gıda uzmanları, aldıkları numunelerin laboratuvarlarda incelenmesini sağlıyorlar. Ayrıca satış yerlerindeki muhafaza koşullarını da inceleyen uzanmalar gerekli koşullara uymayanlara kanunda belirtilen cezai yaptırımları uyguluyorlar.

Sarıyer Posta gazetesi aracılığıyla ilçede yaşayan vatandaşları uyarmak amacıyla bir çalışma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü uzmanları şu bilgileri paylaştılar.

GIDA ZEHİRLENMESİ OLABİLİR

“Et, süt vb. riskli ürün gruplarından üretilmiş olan soğuk mezeler uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde mikroorganizmalar ve/veya toksinleri kolayca gelişebileceğinden çabuk bozulacaktır ve bu gıdaları tüketen insanlarda hastalık veya zehirlenmeye neden olacaktır.

Gıda zehirlenmesi gibi insan sağlığı riskinin en aza indirilmesinde ve mikroorganizmaların çoğalmasının önlenmesinde sıcaklık kontrolü oldukça önemlidir.Genellikle mikroorganizmaların 8°C’in altında ve 63°C’in üzerinde çoğalmaları yavaşladığından, gıdaların bu sıcaklık değerleri arasında muhafazasından kaçınılmalıdır.Meze gibi soğuk tüketilen veya soğukta muhafaza edilmesi gereken gıdalar satış yerlerinde 4°C’nin altındaki ortamlarda muhafaza edilmelidir.

3DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Dökme olarak da satışa sunulabilen soğuk mezelermikroorganizma vb. bulaşma kaynaklarından korunmalı ve üstü kapalı olarak satış reyonunda sergilenmelidir.

Dökme olarak satışa sunulan soğuk mezelerde Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne istinaden gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bileşenler, son tüketim tarihi, üretici veya ambalajlayıcı veya ithalatçı veya dağıtıcının adı veya ticari ünvanı ve adresi ile menşe ülke bilgilerinin satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurulması veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulması gerekmektedir.

Ayrıca satın alan kişinin talep etmesi halinde örneğin üreticinin işletme kayıt numarası gibi zorunlu etiket bilgilerinin tümü hakkında satın alan kişi işyeri yetkilisince bilgilendirilmelidir.

Soğuk meze gibi herhangi bir gıda maddesi satın alırken etiket üzerinde belirtilmiş olan son tüketim tarihine dikkat edilmeli, tarihi geçmiş gıdalar hiçbir şekilde tüketilmemelidir.

Yukarıda belirtilmiş olan hususlara ilişkin resmi kontroller ve yaptırımlar 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile kanuna dayanılarak düzenlenmiş olan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelikler gibi mevzuatlar kapsamında gerçekleştirilmektedir”.