Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, LYS'ye az bir zaman kala öğrencilerin uzun süre odaklanmalarına engel olacak teknolojik cihazlarını ders çalışma sürelerinde kendilerinden uzak tutmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) sayılı günler kala öğrencilerin ders çalışma süreçlerinde cep telefonu, tablet gibi teknolojik ve sürekli bildirim alabilecekleri araçlarını sessize almalarını ve kendilerinden uzak bir yere koymaları gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, "Uzun bir süre dikkatlerini bölmeden bir şeye odaklanmaya çalışıyorlar. Bu aslında odaklanma eğitimidir. Odaklarını eğitirken yanlarında devamlı telefonlarının çalması onlara bu alışkanlığı edinmekte zorlanma getirecektir. O yüzden özellikle sınava hazırlanırken telefonlarını sessize alarak ve kendilerinden uzak tutarak çalışmalarını önerebiliriz" dedi.

ÜNİVERSİTELERDE CEP TELEFONU KULLANIMI SON ZAMANLARDA ÇOK TARTIŞILAN BİR KONU

Teknolojinin getirdiği kolaylıklarla beraber yarattığı avantajların yanında bazı dezavantajlar da yaşattığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çarkoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Teknoloji, ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak avantajları tabii ki çok fazla. Çünkü bundan 5, 10 yıl öncesine kadar ulaşamadığımız birçok bilgiye şimdi cep telefonlarından, tabletlerden ulaşabiliyoruz. Bunun getirdiği bilgiye rahat ulaşımla gelen bilgi haznemizin gelişmesi avantajı var. Ama bununla beraber bir takım dezavantajları da söz konusu. Bu ara en çok konuşulan başlık teknolojinin hayatımızı nasıl kestiği, böldüğü, dikkatimizi dağıttığı ve bunun üzerinden de bize çok fazla zaman kaybettirdiği aslında. Burada hem  gençler, hem yetişkinler hem de çocuklar için aynı şey konuşuluyor. Çünkü belirli bir işe odaklanmışken telefona mesaj gelmesi dikkatimizi dağıttığı ve bunun üstünden tekrar aynı işe dönüşümüzün gereğinden fazla zaman aldığı üzerine yapılmış araştırmalar var. Bu yüzden hatta üniversitelerde özellikle dersler sırasındaki cep telefonu kullanımı son zamanlarda çok tartışılan bir konu."

"Teknoloji tek bir şekilde değil çok farklı şekillerde hayatımızda" diyen  Çarkoğlu, "Ama özellikle cep telefonları ve mesajlar üzerinden derslerde kullanımında devamlı gördüğümüz şey dikkat dağıtmasının önemli bir sorun oluşturduğu yönünden. Birçok üniversite derslerde telefon kullanılmasını kısıtlama yönüne gitmiyordu ama yavaş yavaş kısıtlama yönünde araştırmalar çıkmaya başladı. Çünkü öğrencilerin elinde devamlı olarak telefonların açık bulunduğu ders ortamlarında derse odaklanma sorunu yaşadıklarını gösteren araştırmalar var" dedi.

ARKADAŞLARLA SOSYALLEŞMENİN TEK YOLU SOSYAL MEDYAYSA İZOLASYON İYİ OLMAYABİLİR

"Bu jenerasyonun artık teknolojiden tamamen kopmasını beklemek çok mantıklı değil. Teknolojiyi birbirleriyle bağlı kalmak için kullanıyorlar. İnsanların birbirlerine bağlanmalarına, birbirleriyle ilişki kurmalarına yardım etmesi üzerinden önemli bir avantaj" diye konuşan Çarkoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: "Sosyal medyaya ara verilebilir bir süre. Ama arkadaşlarla sosyalleşmenin tek yolu eğer sosyal medyaysa izolasyon da iyi bir şey olmayabilir. O yüzden kendilerini sosyalleştirmenin başka yollarını bulmaları iyi olabilir. Zamanlarını iyi planlamaları lazım. Zaman planlaması yaparken belki bunun için özel zamanlar ayırmaları ve bu zamanlara sadık kalmalarını önerebiliriz. Zaten öyle yaptıkları zaman odaklanmakta daha kolay, daha az çaba harcayarak  daha rahat iş yapabildiklerini kendileri de göreceklerdir. Ama izole olun, kendinizi tamamen kapatın, dünyadan tamamen kopun şeklinde bir önerimiz yok. Ama önerimiz kendinizi devamlı olarak hem bir yandan sosyal medyada aktif hem bir yandan ders çalışır bulmanız mümkün değil. Birinden birine zaman ayırdığınızda diğerini kapatın. İyi şanslar diliyorum. Odaklanmaya ihtiyaçları var. Bunu başardıkları zaman hayatlarının çok kolaylaştığını görecekler."