Boğaz kıyısındaki konumu yanında yeşili ve maviyi buluşturan eşsiz manzarasıyla Sarıyer, 19’uncu yüzyıldan itibaren İstanbul’un en güzide otellerine ev sahipliği yaptı.

İstanbul’un günümüz anlamıyla otellerle tanışması 19’uncu yüzyılın ilk yarısına dayanıyor. Bu tarihten itibaren kısa sürede kentin önemli merkezlerinde birbiri ardına oteller kuruldu. Boğaz kıyısındaki konumu yanında yeşili ve maviyi buluşturan eşsiz manzarasıyla Sarıyer, kentin en güzide otellerine ev sahipliği yaptı. Büyükdere, Yeniköy ve Tarabya semtlerinde kurulan, muhteşem mimarileri ve eşsiz manzaralarıyla hayranlık uyandıran oteller; pek çok tarihi şahsiyeti misafir etti.

Seçkin dinlenme merkezi Büyükdere

Sarıyer’in tarihi semti Büyükdere’de kurulan oteller, elçilik binaları ve yalıların dışında semti 19’uncu yüzyıldan itibaren seçkin dinlenme merkezine dönüştürdü. Sarıyerli yazar İbrahim Balcı ve araştırmacı Osman Nuri Engin’in ortaya koyduğu belgelerde; “Hotel de Bellevue, La Piyer, Univer, Propylees, Paris, Ambassador, Astoriya, Bristol, Mardiros, Platon, Deposya, Despar, Dilbülbül, Kalo, Kuruvarsan, Liberti, Madam Laper, Marino, Nuvel, Serape ve Yani otelleri faaliyet göstermiştir. 1849 yılında kurulan ve İstanbul’un ilk otellerinden biri olan Hotel de l’Empire Ottomane, Büyükdere’nin en konforlu oteli olarak anılmıştır.

Batı tarzı yaşama hizmet eden oteller

19’uncu yüzyılda Batı yaşamının en önemli merkezlerinden biri olan Tarabya, bu özelliğiyle Boğaziçi’nin en büyük otellerine ev sahipliği yaptı. Hotel D’Angelterre, Tokatlıyan Oteli, Büyük Tarabya Oteli ve Summur Palace Oteli bunlardan en bilineni ve en çok ilgi görenleriydi.

Turistlerin yoğun ilgisi

Yeniköy semti ise otellerle 20’nci yüzyılda tanıştı. Yüzyıl boyunca açılan otellerden kimi kısa süreli kimi de uzun ömürlü olarak hizmet verdi. Sadece yabancı ülke elçileri değil, yerli ve yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bu güzel semt; Hotel Thalia, Splendit Oteli, Yeniköy Palas, Savoy Oteli, Beyaz Yalı Oteli ve Boğaziçi Oteli’ne ev sahipliği yaptı. 1960 yılında Sait Halim Paşa yalısının yanında açılan Carlton Oteli, dönemin en ileri konseptiyle Yeniköy’de büyük bir canlılık yarattı.