Girişimci sanatsever kadınlar Arzu Koç Karaibrahimoğlu ve Pakize Balkaroğlu tarafından kurulan +2 Sanat Galerisi, Zekeriyaköylü sanatseverler için hizmet veriyor. Resimle başlayan sanat yolculuklarını +2 Sanat ile taçlandıran Arzu Koç Karaibrahimoğlu ve Pakize Balkaroğlu, hikayelerini ve sanata olan bakışlarını Sarıyer Posta Gazetesi ile paylaştı.

Karaibrahimoğlu: Resmi çok seviyoruz

Ortağı Pakize Hanım ile 2 yıl önce bir sanat atölyesinde tanıştıklarını belirten Arzu Koç Karaibrahimoğlu, “Orada birlikte ders alıyorduk. İkimiz de resmi çok seviyoruz. Ben 17 yıldır resim yapıyorum. Pakize hanımın deneyimi benden daha öncesine dayanıyor. Birkaç arkadaşımızın teşvikiyle yaptığımız resimleri sergileme amacı güttük. Bunun için Zekeriyaköy’ü tercih ettik. Mekanımızı apar topar bir gün içerisinde kiraladık ve işe koyulduk. Buradaki her şeyi, koltuklara masalara varıncaya kadar kendimiz tasarladık. Birlikte karar verdik birlikte hareket ettik” dedi.

“Amatör bir ruhla başladık”

Amaçlarının resim yapmak ve resimden keyif almak olduğunu sözlerine ekleyen Karaibrahimoğlu, “+2 Sanat Galerisi’ne hobi olarak, amatör bir ruhla başladık. Çıraklığını bilmediğimiz bir işin ustalığına soyunduk. Bu bizim sloganımız oldu. Sonrasında azmettik, çok iyi hocalarla çalıştık. Birkaç resim kursuna ve üniversitelerin sertifika programlarına katılarak kendimizi ve işimizi geliştirdik. Şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine gidiyoruz” diye konuştu.

“Resmin terapi özelliği var”

+2 Sanat’taki faaliyetleri hakkında bilgi veren Arzu Koç Karaibrahimoğlu, şunları söyledi: “Burada profesyonel ressam yaratma amacımız yok. İnsanlar gelip hobi ediniyorlar, keyif alıyorlar ve stres atıyorlar. Bu etkinlik bizlere de iyi geliyor. Ben resme, babamı kaybettiğim dönemde başladım. Resmin terapi gibi rahatlatıcı özelliği var. Resimdeki renkler, ışıklar insana huzur veriyor. Hatta çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar var. Yaptıkları resimlere, kullandığı renklere göre çocukların mutlu olup olmadığına karar veriyor. 4.5 yaşından 50 yaşına kadar öğrencilerimiz var. Burada her yaştan insana hitap ediyoruz.”

“Sarıyer’in sanat sokağı yok”

Sarıyer’de yeterli sayıda sanat galerisi olmadığına dikkat çeken Karaibrahimoğlu, “Bu mekanı sadece bir resim galerisi olarak değil, bir sanat galerisi olarak düşünüyoruz. Herkes el emeğiyle yaptığı eserleri burada sergileyebilir. Sarıyer’de sanatı ve sanatsal etkinlikleri duyurmak istiyoruz. Kadıköy’de, Ortaköy’de sanat sokağı var, Sarıyer’de yok. İşin ilginç yanı en çok sanatçı da Sarıyer’de yaşıyor. Keşke Zekeriyaköy’deki açık çarşıyı sanat sokağına çevirebilsek. Sarıyer Belediyesinin bu anlamda sanat etkinliklerine daha fazla eğilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Balkaroğlu: Sanatın doyumu yoktur

Sanatla ilgilenmek isteyen kadınlara önerilerde bulunan Pakize Balkaroğlu ise, “Uzun zamandır amatör bir şekilde resim yapıyorum. Annem bu işe gönül veren bir kadın olarak İstanbul’da olsun yurt dışında olsun birçok sergisi oldu. O yaparken ben şaşırırdım. Bir insan resmin başında nasıl bu kadar uzun oturabilir? Zaman geldi şimdi ben de saatlerce oturuyorum ve büyük bir keyif alıyorum. O yüzden siz de ilk adımı atın. Bir yola girdiğiniz zaman devam edin. Doğru bir tanedir. Sonuca mutlaka ulaşıyorsunuz. Sanatın doyumu yoktur. Ne aşaması ne çizgisi vardır. Sanat uçsuz bucaksız, sonsuz bir olgudur. İnşallah +2 Sanat, dilediğimiz gibi gider. İnsanlara faydalı oluruz” dedi.

“Ruhunuza değer katıyor”

Resmin hayal gücünü geliştirdiğini belirten Balkaroğlu, her yaştan insan için manevi bir haz verdiğini söyledi. “Resim, insan ruhu için adeta bir tedavi” diyen Ressam Pakize Balkaroğlu sözlerine şöyle son verdi: “Tüm sıkıntılardan sizleri alıp götürüyor. Resmin dışında hiçbir şey düşünemiyorsunuz. Mesela bir ışık çizmek istiyorsunuz. O ışıkta Allah’ın gücünü hissediyorsunuz. Manevi yönden ruhunuza bir değer katıyor. Ben kısa süre evvel bir kapı resmettim. Ben onu kapı olarak değil, bir geçiş olarak çizdim. Kapının bir yanı karanlık diğer yanı aydınlıktı. Kötülüklerin bittiği, ruhun Allah ile kavuştuğu bir imgeyi anlattım.”

Zekeriyaköy Açık Çarşı 5. Cad. H:11 No:7 Zekeriyaköy/Sarıyer 
0505 589 14 03