Eserleriyle Türk sanatına damga vuran büyük usta Devrim Erbil, ‘Sanal Devrim’ adlı kişisel sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Sarıyer’deki 42 Maslak’ta izlenime açılan sergide sanatçının eserleri, ilk kez teknolojiyle birleşti. Ziyaretçiler sergiyi ‘sanal gerçeklik’ gözlükleriyle birlikte gezdi.

Erbil: Sanat felsefemin temelinde paylaşma var

Küratörlüğünü Şule Altıntaş’ın yaptığı ‘Sanal Devrim’ sergisiyle ilgili açıklamalarda bulunan sanatçı Devrim Erbil, “Sergi açmak paylaşmak gibi... Ama ben eserlerimle sergi mekanlarının dışındaki hayatta da karşılaşılsın istiyorum. Sanat felsefemin temelinde paylaşma var” ifadelerini kullandı. Erbil, büyük kitlelerle sanatın bir araya gelmesi taraftarı olduğunu belirterek, Dolmabahçe-Kabataş arasında cadde kenarlarına yerleştirilen resimlerini örnek verdi.

“Teknolojiyle sanatın bütünleşmesi için…”

Sanal Devrim sergisinde eserlerini teknolojiyle birlikte paylaştığını ifade eden Erbil, “Örneğin çocuklar, bizim yaştakilerin bilemeyeceği teknik özellikleri biliyorlar. Akılları eriyor. Gençler daha yakın oluyorlar. Biz de sanatsal olarak teknolojinin bize getirdiği imkanları kullanıyoruz.

Resim, boyayla yapılır. Resim boyayı renk yapma sanatıdır. Onun için burada resmin malzemesi boya değil artık, ışık. Işık bütün renkleri içinde toplasa da, onu teknolojiyle birleştirip her hareket ettiğinizde ışığın değiştiğini, farklı, büyülü ve sizi etkileyen gerçek ötesi bir dünya olduğunu görüp belki karşılaştırmalar yaparsınız. Belki bir mutluluk duygusu size verir. Ama her şeyden önce teknolojiyle sanatın bütünleşmesi, sanatın paylaşılması, yayılması için bu sergi açıldı” diye konuştu.

Haliç’te müze

Haliç’te kendi adına açılacak müzeyle ilgili konuşan sanatçı Devrim Erbil, “Aslında benim Balıkesir’de de belediyenin yönettiği bir müzem var. Fakat benim eserlerimle birlikte birçok sanatçının eserleri var. Burada ise benim bir vakfım var. Bu vakfın yapacağı bir müze olacak. Haliç kenarında Rahmi Koç Müzesi’nin çaprazında açılacak. Çok önemli mimarlar tarafından özel olarak yapılacak” dedi.