Sarıyer Yeniköy Mahallesi’nde bulunan 86 dairelik Nestle Sitesi’nde meydana gelen kanalizasyon sızıntısı, 2 aydır mahalle sokaklarına akıyor. Halk sağlığını ciddi derecede tehdit eden olaya karşısında çözüm üretmeyen site yönetimi ve kamu yetkililerinin sorumsuzluğu, mahalle sakinlerini isyan ettirdi.

Sarıyer Yeniköy Mahallesi’nde bulunan 86 dairelik Nestle Sitesi’nde oluşan kanalizasyon sorunu, atık su sızıntısına neden oldu. Sitenin kanalizasyon suları, aralıksız olarak Güzelce Ali Paşa Caddesi üzerinden sokaklara akıyor. Atık suyun adeta dere gibi aktığı yolda dayanması güç kötü kokular ve mikroplu ortam, halk sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor. 2 aydır aralıksız süren sorun karşısında İSKİ ve Sarıyer Belediyesi arasında yaşanan yetki anlaşmazlığı, vatandaşları çileden çıkarmış durumda. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan mahalle sakini Hasan Akdağ (55), Nestle Sitesindeki kanalizasyon sızıntılarının daha önce de yaşandığını ama geçici tedbirlerle sorunun giderilmeye çalışıldığını söyledi.
HALK SAĞLIĞI RİSK ALTINDA

2 ay önce yeniden başlayan ve aralıksız devam eden sızıntıların mahalle halkının sağlığını tehdit ettiğini belirten Akdağ, “Site yönetimi sorunun çözülmesi için hiçbir adım atmadı. Durumu İSKİ’ye bildirdik. İSKİ ‘Site içi bizim yetkimiz’ değil diyerek, Sarıyer Belediyesi Zabıtasının görevi olduğunu söyledi. Durumu Sarıyer Belediyesi Zabıta yetkilileriyle konuştum. ‘İSKİ’nin burada inceleme yapıp bize yazı yazması lazım. Biz o yazıyla sitede inceleme yapabiliriz. Ama yaptırım uygulayamayız. Tekrardan İSKİ’ye rapor yazarız. Site yönetimi gerekeni yapmazsa İSKİ, binaların suyunu kesebilir ya da ilgili maddeye göre ceza verebilir’ dediler. Herkes yetkimiz yok diyor. Peki yetki kimde? Halkın sağlığı risk altında” ifadelerini kullandı.
“86 DAİRENİN PİSLİĞİNİ ÇEKMEK ZORUNDA MIYIZ?”

Sitenin yıllardır bu sorunu çözmediğini dile getiren Akdağ, “Her sene bypass yapıyorlar, kanalı açmıyorlar. Kanalda foseptik dolmuş asfalta akıyor. Asfalt yoldan aşağıya akıyor. Çocuklarımız, pisliğin içinde evlerden içeri giriyor. Burada 86 daire var. Biz bu 86 dairenin pisliğini çekmek zorunda mıyız? Onları ilgilendirmediği için problem etmiyorlar. Rampa aşağı akan pisliği biz çekiyoruz. Bizim şikayet etmemize gerek bile yoktu. İlgili birimlerin bunu kendisi gelip yapması lazımdı. İstanbul’un göbeğinde pis suyun rezilliğini çekiyoruz. İSKİ konuyla ilgilenmeyince Sarıyer Belediyesi Zabıta ekipleri geldi. Onlar site yöneticisini aramış. Yönetici demiş ki, ‘10 bin lira olursa yapamayız, 1000 lira olursa yaptırırız.’ Bu nasıl bir mantık? Yani 10 bin liraysa millet bunların pisliğini çekecek, o pis suya basıp evlerine girecek, pisliğin ürettiği mikrobu, hastalığı, her şeyi biz ve ailelerimiz yaşayacak… Biz bunu kabul etmiyoruz. Mahalle halkı olarak bir an evvel bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.