gnlmekan, en sade haliyle her türlü performansın sadece çalışmak suretiyle mümkün olduğunu savunan yenilikçi bir kültür ve sanat platformudur. Bu nedenle de şehir merkezinin dışında, bir ara sokakta varlık gösteriyor. 80 metrekarelik kapalı alanı ve 100 metrekarelik bahçesiyle prova, performans, söyleşi, seminer ve atölyeler için farklı kullanım amaçları ile etkinliklere hitap eden gnlmekan, sizi de bekliyor.


AIMG_1351gnlmekan, yenilikçi ve kreatif bir kültür sanat platformudur. Birlikte üreten, çalışan, sahne alan bir ekip tarafından tasarlanmıştır. 2011 yılında Türk-Alman kökenli yazar, yönetmen ve oyuncu Turgay Doğan etrafında oluşan tiyatro topluluğu gnlev ile başlayan bir sürecin 2015 yılında geldiği noktadır. “Yüksek Derece“, “04.34“ ve “Site” gibi başarılı prodüksiyonlar ve yarattığı kendine özgü tiyatro dili ve anlatımıyla tanınan topluluk, sanatın sınırlarını açmak eğilimi içerisinde gnlmekan’ı oluşturma sürecine girmiştir. gnlmekan ekibi, odağına yaratıcı düşünceyi koyarak genellikle sanatın şehirdeki alışılagelmiş̧ yansımalarına dair yeni şeyler söylemeyi ve denemeyi sever. İstanbul’da ve fakat İstanbul’un meşhur kaosundan oldukça uzakta bir alan burası. Sanat da göğe bakmak, nefes almak ister. Ne de olsa hakkıdır. gnlmekan’da 2015 Yaz Sezonu’nda verilecek atölye programı ekte bilginize sunulmaktadır.

Yetişkinler İçin


Oyunculuk Ve Olmak - Turgay Doğan

Temel oyunculuk çalışmalarının yapılacağı atölyede oyuncu, sahnede olma gerçekliği içerisinde fiziksel ve ruhsal alanlarını saptama olanağına sahip olacaktır. Ses, hareket, ritim, devinim ve reaksiyon, durmak ve dinlemek gibi başlıklar altında temel bir eğitim alacaktır. Profesyonel oyuncu olmak isteyenlerin katılımına açıktır. Konservatuvar eğitimi almak isteyen gençler için de önerilmektedir. Haftada 5 saat, 8 hafta boyunca sürecek atölyenin ardından ikinci 8 haftalık eğitim süreci başlayacaktır.

Oyun Yazarlığı – Turgay Doğan

IMG_1633Yeni bir dünya yaratmak. Her şeyiyle: Dili, hareketi, karakteri, zamanı, kanunları, ritmiyle… Anlatmak zorunda olduğumuz öyküler var. Yaşantımıza giren, peşimizi bir türlü bırakmayan. Rahatsız eden… İçgüdüsel olarak içimizde çevirip durduğumuz kelimeler ve öyküler, kendilerine yol bulmaya çalışarak olma savaşımı içindeyse, yazmak zorundayızdır. “Ruhu rahat bırakmak“,  bir serüvenin başlangıcıdır. Bizi sınırlara, duvarlara, korkulara götüren, hiç beklemediğimiz kelimelerle karşılaştıran bir yolculuk.

İçinde bulunduğumuz zamanı nasıl kavrayabiliriz? Algımız ne kadar temiz?  Ne kadar taraflıyız dünyaya bakarken? Zamanımızın dili, bu dilin ritmi nedir? Tiyatro metni yazmak, tüm bu sorulara cevap bulmaya çalışmaktır. Daha da önemlisi, soruları sorma cesaretini kendimizde bulmak. Sahne yeni metinler bekliyor.

Turgay Doğan, 1974 yılında Almanya‘da, Ruhr Bölgesi‘nde doğdu. Başta Strassberg Academy mezunu, Grotowski öğrencisi Anton C. Glaser‘dan olmak üzere önemli isimlerden özel oyunculuk dersleri aldı ve Glaser’ın yanında asistan olarak çalıştı. Theater im Depot’un kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2000 yılından itibaren Theaterpädagogische Werkstatt Osnabrück’te oyuncu olarak görev aldı. 2001 yılından 2005 tarihine kadar Theater Freudenhaus‘ta oyunculuk yaptı. Tuncel Kurtiz, Jubril Sulaimon, Martina Bracke gibi isimlerin yönetmenliğinde birçok prodüksiyonda oyuncu olarak görev aldı. 1998 yılında sergilediği „Die Rote Couch“ adlı eseriyle yönetmenliğe ve oyun yazarlığına adım attı. „Yüksek Derece“, „04:34“ ve „Site“ oyunları ile tanınan Turgay Doğan, serbest oyuncu, oyun yazarı/çevirmen ve yönetmen olarak Almanya ve Türkiye‘de yaşamını sürdürmektedir. 2015 yılı Yeni Tiyatro Dergisi, Emek ve Başarı ödüllerinde, „Aydın Arıt - Yılın Oyun Yazarı“ seçilmiştir. 2011 yılında kurduğu gnlev adlı tiyatro topluluğunun ve gnlmekan‘ın genel sanat yönetmenliğini sürdürmektedir.

Yaratıcı Yazmak– Ayça Güçlüten

Okur kimliğinizin yanına yeni bir kimlik, başka bir görme biçimi iliştiriyoruz. Yazmak sizin için yeni bir deneyim mi olacak? En başından başlıyoruz. Zaten yazıyorsunuz ama disiplin ve yöntem konusunda çıkmazlarınız mı var? Bu atölyede yazıyoruz, okuyoruz ve buluyoruz. Biçimi ne olursa olsun, metinle başa çıkmanın yollarını birlikte tarıyoruz. Edebiyat, felsefe ve kurmaca üzerinden sizin yazı karakterinizi beraberce buluyoruz. Yazı tutkusuna ve cesaretine sahip kalemleri bekliyoruz.

  Temel Fotoğrafçılık- Aykut Özlü

AIMG_1405 (1)“Mimari müziğin dondurulmuş halidir,” der Goethe. O zaman fotoğrafın da dondurulmuş şiir olduğunu söylemekte bir sakınca yoktur. Işıkla resim çizmek, o anı dondurup insanlığın hizmetine sunmak, sözsüz bir şiiri iki boyutlu bir düzlem üzerinde okuyabilmektir. Bu şiiri yazabilmek ve bu okumayı yapabilmek için

fotoğrafın matematiğini öğrenmek gerekir. Bu matematiği anlamanın ilk ögesi fotoğraf makinesinin çalışma prensibini bilmektir. Bu prensip her ne kadar zamanla, teknolojiyle değişse de fotoğrafın matematiği çok da fazla değişmemektedir. Bu yüzden de derslerde fotoğrafın bileşenleri, ekipmanları -objektifler, diyafram, enstantane, ışık- ve fotoğrafın tarihini anlamak önem taşımaktadır. Bu bileşenleri doğru öğrenmek asıl amaç olan doğru fotoğrafa giden pratik bilgiye ulaşmayı sağlar. Net, doğru pozlanmış, hikayesi olan, iyi kompozisyon öğelerini taşıyan fotoğraf; fotoğraf sanatında ilk önce ulaşılması gereken noktadır. Fotoğraf pratik ve uygulanabilir olmalıdır. Sınıf içi görseller ve slaytlar eşliğinde devam eden derslerde adım adım istenilen fotoğrafa ulaşmak için yola koyulacağız.

 Doğaçlama Tiyatro Atölyesi – Armağan Arslantürk

IMG_1634 KopieBu atölyede anındalık, yaratıcılık, farklı düşünme, ortak paydada buluşma, uyum, farkındalık ve iletişim becerilerini geliştiren doğaçlama egzersizleri ve oyunları uygulanır. Bu uygulamalar sahne deneyimine ve/veya hayatın kendisine yönelik enerjik ve eğlenceli çalışmalardır. Bu yönüyle doğaçlama; tiyatrodaki tanımının yanı sıra, zihinsel üretkenlik, kendini ifade etme ve sosyal iletişim becerileri üzerindeki olumlu etkileriyle kişisel gelişime katkıda bulunur.

Adler Tekniği Ağırlıklı Sahne Çalışması – Ezgi Erdoğan

 “İnsan olarak gelişim ve oyuncu olarak gelişim eş anlamlıdır.”

Stella Adler

Stella Adler, oyuncunun yeteneğinin, onun hayal gücünde yattığına inanan, tiyatro ve sinema oyuncusu ve Adler tekniği eğitmeniydi. Stanislavsky ile metodu öğrenmiş, fakat bir oyuncunun, oyunla bağ kurmak için kendi geçmiş deneyimlerini canlandırmaya ihtiyaç duymadığına inanmıştır. Bol bol düşünmeye, hayal gücünü zorlamaya, spesifik ve net olmaya, sıradanlıktan uzaklaşmaya odaklanan teknik, oyuncuya tekniğin temel taşlarını kavratacak egzersizlerle hem insani hali hem de oyunculuğu anlamaya geniş bir kapı açıyor. Oyuncunun sahip olması gereken hacim olgusunun da üstünde duran Adler tekniği, oyuncuların sahne için güçlü beden ve sese ihtiyacı olduğunu, böylelikle de eylemlerine hacim getirebileceğini savunur.

Meditatif Şifa Spirali Yapımı – Duygu Gündoğdu & Armağan Arslantürk

Permakültür tasarım ilkelerine bağlı olarak mandala bahçesi oluşturmak, bitki ve spiralin yapılacağı yerin seçiminden sonra hazırlanan mandala bahçeleri ve isteğe bağlı olarak buna eklenen meditasyon uygulamasıyla, şehrin stresine karşı durmak için yeni bir alternatif sunuyor.

Mandalaların meditatif etkisini, günümüzde sadece kağıt üzerine yapılan çizimler haricinde , direkt olarak doğada uygulamaya dökelim, ve kendi esrarengiz bahçemizi oluşturma sanatını hep beraber öğrenip ruhlarımızı tazeleyelim. Workshop, şifa spiralinin rahatlatıcı etkisini pekiştiren, yoga eğitmeni Armağan Arslantürk'ün yönlendireceği kısa bir meditasyonla başlıyor. Hemen ardından, peyzaj mimarı Duygu Gündoğdu eşliğinde bir şifa spirali yapım atölyesi gerçekleşiyor. Bitkileri toprakta köklendirip, onları daha yakından tanıdıktan sonra yine spiral etrafında gerçekleşen meditasyonla sonlanıyor.

Çocuklar İçin

 Yaz Oyun Okulu– Armağan Arslantürk

DSC_0052Bu atölyede gençler günümüz teknolojisinin derinleştirdiği bireysellikten biraz olsun uzaklaşarak, doğaçlama tiyatro temelli oyunlar oynar. Masallar, meslekler, doğa ve benzer konular üzerine hayallerin kurulup oyunlar içinde canlandırıldığı, "yaratıcılık" ve "oyun duygusu"nun ön planda olduğu bu oyunlarla gençlerin iletişim ve ifade becerileri, ses ve beden kullanımları eğlenceli bir şekilde gelişir. Gruplar yaş uyumu gözetilerek belirlenecektir. Katılım için sadece rahat kıyafetler ve oyun isteği gerekmektedir.

Beden Perküsyonu – Onur Yusufoğlu

 Beden ve Ritim çalışması müzik ve hareketin bir arada düşünülüp icra edildiği bir çalışmadır. Bu çalışmada çocuklar hem ritim, tempo, zaman (ölçü, tartım), aksan gibi temel müzik kavramlarıyla tanışır, hem de kendi bedenleriyle olan ilişkilerini güçlendirip bedensel bütünlüklerine dair farkındalıklarını geliştirirler. Beden ve ritim çalışması başka bir deyişle ritim ve dansın temel prensiplerini bir arada uygulayarak çocukların motor fonksiyonlarının, beden koordinasyonlarının gelişimine katkıda bulunur ve daha sağlıklı bir bedensel gelişim sağlar. Çalışmada ilk 6 hafta sağ-sol koordinasyon egzersizleri (paradidles), zaman ve tempo egzersizleri, sonraki haftalarda ise ritim kompozisyon çalışması yapılacaktır. Ritim kompozisyon çalışması kolektif bir çalışma olduğundan bir arada çalışma, birbirini dinleme, aynı anda hareket etme, ortak hedef belirleme gibi konularda katkıları olacaktır. 12 haftalık çalışmanın sonunda çocukların, sergilemek üzere 3 ila 5 dakikalık bir performans üretmeleri öngörülmektedir.

DSC_0121Fotoğraf Atölyesi – Aykut Özlü

Eğitmenimiz Aykut Özlü, katılımcıların yaş grubuna ve talep ettikleri zaman dilimine göre özel bir program sunacaktır.

Şifa Spirali– Duygu Gündoğdu

Bir çok bitkiyi küçük bir alanda hep beraber kardeşçe yetiştirmeye ne dersiniz? Gelin, bir yandan şifalı otlarımızı dikip bir yandan da yararları hakkında bilgiler alarak keyifli bir gün geçirelim. Şifa spirali, bir çok şifalı otun yan yana dikilmesiyle oluşturulan spiral yapıdır. Ufak bahçelerde yer kazanmak adına ve şifalı otları tek bir alana toplama amacıyla yapılır. Ayrıca mandala kültürüne göre birçok şifalı bitkinin bahçede spiral veya geometrik şekillerle yan yana gelmesinin bahçeye iyi bir şans getirdiği de düşünülür.

 

Atölyelerle ilgili detaylı bilgi ve kayıt için lütfen iletişime geçiniz:

İletişim

Tel: 0530 542 36 99

Adres: Rumelikavağı, Dere Sokak 32/A Sarıyer

www.gnlmekan.com

e-posta: [email protected]