9Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen ilkyardım eğitiminde katılımcılara teorik ve uygulamalı bilgi veren Dr. Deniz Devrim Dede, eskiden kalp masajı yaparken göğüs üzerine üst üste 5 kez basınç uygulandığını ancak bu uygulamanın değiştiğini ve 30 kez göğüs üzerine güçlü bir şekilde baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Kaymakamlık binasında hizmet veren kamu kurum personeline yönelik gerçekleştirilen ilkyardım eğitiminde önce kimlere nasıl ilkyardım uygulaması yapılması gerektiğini anlatan Dr. Deniz Devrim Dede Temiz,İlkyardım, kaza veya yaşamı tehlikeye düşürecek bir durumda tıbbi yardım bağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması veya yaşamın devam etmesi için yapılan ilaçsız uygulamalardır” dedi.

3“KİŞİ ÖNCE KENDİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIP SONRA YARDIM ETMELİ”

Kazalara bağlı ölümlerin yüzde 10’unun ilk 5 dakika içinde, yüzde 54-66’sının ise ilk 30 dakikada oluştuğunu, bu nedenle ilkyardımın çok önem taşıdığını vurgulayan Dr. Temiz şunları söyledi:

“Aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olan ilkyardım eğitiminin yaygınlaştırılması giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle yapılan yasal düzenlemelerle kamu ve özel sektör kurumlarında her 20 kişiden birinin ilkyardım eğitimi alması planlanmış ve uygulamaya konulmuştur. İlkyardımın öncelikli konularının iyi bilinmesi gerekmektedir. İlkyardımın temel önceliği ilkyardım eğitimi almış (kurtarıcı) kişinin ilk olarak kendi güvenliğini, sonra yardıma ihtiyaç duyan kişinin ve ortamın güvenliğini sağlamasıdır. Bunun sonrasında temel ilkyardım bilgilerini uygulaması hayat kurtarıcıdır. İlkyardımın ilk basamağı kişinin durumunu değerlendirmektir. Eğer bilinç kapalı ise hava yolunu açmak önceliklidir. Ağzının içindeki yabancı cisimleri (takma diş, toprak, kusmuk vb) temizlemek ve hastaya solunumu destekleyen ‘baş geri çene yukarı pozisyonunu’ vermek dahi bazen tek başına yeterli olabilmektedir.

5“KALBE 30 KEZ MASAJ YAPILIP İKİ KEZ AĞIZDAN NEFES VERİLMELİ”

Bundan sonra yapılacak uygulamalar ise ilkyardım eğitimi almış biri  tarafından yapılması son derece hayati bir önem arz eder. Eğitimin güncel olması, yeni kılavuzlar ışığında olması gerekmektedir. Örneğin daha önce 5 kalp masajına 1 defa nefes verme idi son güncelleme de bu durum 30 kalp masajına 2 nefes olarak değiştirilmiştir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı da verilerini 2011 yılında son kılavuzlar ışığında güncellemiş özellikle de ‘TEMEL YAŞAM DESTEĞİ’ ile ilgili bazı algoritma değişiklikleri konu ile kaynaklarda değiştirilmiştir.”