Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Başkanı Nilgün Yamaner, sürekli kaza yaşanan ve birçok ölüme neden olan Varyant Yolu hakkında Sarıyer Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na yolun tarihçesi ve yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


 Yamaner: Sürekli kazalar yaşandığı için yolu kimse sahiplenmiyor


varyant yoluYamaner, “90’lı yıllarda Garanti Koza’nın en büyük toplu konut projesidir. O zamanlar ulaşım sadece köy yolundan sağlanıyordu. Bunun üzerine Orman Müdürlüğü’nden 50 yıl kullanma şartıyla Varyant’ı kiraladılar. Kendilerine şantiye yolu olarak kullandığı Varyant, birden bire sürekli kullanılan bir yol haline geldi. Bahçeköy’den Kilyos’a kadar uzanan yol İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetki alanındadır. Zaman zaman İBB bizimdir der, zaman zaman da Sarıyer Belediyesi sahip çıkar. Garanti Koza kiralamış olup, tam bir yetki karmaşası var. Ancak yaşanan kazalardan dolayı herkes topu birbirine atıyor” dedi.

“Yol standartlara uygun değil”


Yamaner, yaptıkları araştırmalar sonucu yolun standartlara uygun olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: “Bizim yaptığımız araştırmalarda yolun AB standartlarını uygun olmadığını saptadık. Bunu Orman Bölge Müdürlüğü rapor olarak bizlere verdi. Bu raporu tüm ilgili birimlere dağıttık. Avrupa standartlarına uygun değil. Yol dar kamyonların ve geniş araçların girmesi yasaklanmalı. Sarıyer’in İstinye Bayırı hariç hiçbir yol ana yol özelliklerini taşımıyor. Sarıyer eski Sarıyer değil Sarıyer büyüdü. Sarıyer’e yakışır yolların yapılması lazım.

Denetleme olmalıdır.  Bunun üzerine Garanti Koza, Orman bölge Müdürlüğü’ne “Benim yol ihtiyacım kalmadı. Size devretmek istiyorum. Gelin burayı kendi sorumluluğunuza alın. Kirayı artık ödemeyeceğim” diyerek dilekçe yazdı. Bu konu da bütün yetkili kurumlar burayı ne yapacağız diye sıkıntı içindeler.”

 Yamaner: Konuyla kimse ilgilenmiyor


Bütün kurumların bu konu da sorumsuz davrandığını vurgulayan Yamaner, “UKOME’ye yapmış olduğumuz başvurularda aldığımız cevap; “Buranın projelendirildiği ve en kısa zamanda hayata geçirileceği” söylendi. Ancak çok uzun süreceğini düşünüyoruz. En son yaşanan kaza sonunda yetkili kurumları aradığımızda bizlere; istiyorsanız yolu siz kapattın dediler. Bizlerde biz hangi kurum olarak kapatacağız? Bizim kapatma gibi bir yetkimiz yok, dediğimizde, sanki lüks bir talepte bulunuyormuş gibi tavır takındılar. Karşımızda bu soruna çözüm getirecek muhatap bulamıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Yamaner: Takipçisi olacağız


Konunun peşini bırakmayacağını söyleyerek,“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ve Sarıyer Belediyesi'ne muhtarlarımız önderliğinde müracaatlarımız var. Bütün kurumlara sesleniyorum bir çözüm bulun. Biz muhtarlıkla birlikte bu işin peşini bırakmayacağız. Gereken her yerlere başvurarak, ölümlerin son bulması için elimizden geleni yapacağız” dedi.