Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın 2016 yılı Mayıs ayında hizmete açılacağını açıkladığı 3. Köprü ve İstanbul Belediyesi’nin yıl içinde başlayacağı 5 yeni tünel çalışması etki alanlarındaki bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarına yüksek değer artışları getiriyor.


 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 16 milyar 100 milyon liralık 2016 bütçesinde, çevre ilçelerin şehrin merkezine bağlantısını güçlendirecek 5 yeni tünel projesinin de yer aldığını açıklaması, gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. İstanbul’da gerçekleşen büyük çaplı alt yapı projelerinin 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinden ve ilçenin merkeze direkt bağlantısını sağlayacak yeni tünel projelerinin de etkisiyle Sarıyer ve çevresinin de kısa süre sonra yatırımcıların yoğun ilgisine uğraması bekleniyor.

5 yeni tünelle kuzey-güney aksı ve 3. Köprü ile bağlantı yollarıyla doğu-batı aksı ile çevrelenen Sarıyer, İstanbul’un en fazla değerlenen bölgelerinin başında yer alıyor.

Sarıyer’de hızlı değer artışı


zekeriyaköyDolmabahçe – Levazım, Levazım – Baltalimanı, Baltalimanı – Ayazağa, Ayazağa – Çayırbaşı ve Sarıyer – Zekeriyaköy arasında gerçekleştirilecek tünellerin İstanbul Avrupa yakasında trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacağı belirtilirken, özellikle Sarıyer İlçesi’ndeki gayrimenkul projelerinin İstanbul genelinde en yüksek değer artışının yaşanacağı bölgelerin başında geleceği belirtildi.

CBRE Uluslararası Gayrimenkul Danışmanlığı Operasyondan Sorumlu Direktör Önder Akpınar, İstanbul’un yeni alt yapı projelerinin sektöre neler sağlayacağına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa yakasında özellikle Zekeriyaköy, Demirciköy ve çevre bölgelerinde gayrimenkul fiyatlarının en büyük değer artışını yaşayacağına inandığımız bölgelerin arasında yer alıyor. 3. Köprü güzergahı yani Demirciköy, Zekeriyaköy ve yakın çevresi yanıbaşından geçen Kuzey Marmara Otoyolu’nun da etkisiyle değerine değer katacaktır. Bu değer artışına Sayın Kadir Topbaş’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Sarıyer-Zekeriyaköy Tünel Projesi’nin de katkı yapacağı şüphesiz.”

Tüneller Zekeriyaköy'ün değerini artıracak


Önder Akpınar, açıklamalarına şöyle devam etti: "Tünel projelerin adının duyulması bile proje satış fiyatlarında arttırıcı bir etki gösterdi. Sözkonusu büyük altyapı projelerinin çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını şekillendirmede çok önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek; bunun örneklerini daha önceki büyük altyapı ve üstyapı projelerinde de gördük. Aynı şekilde daha önceleri uzak gibi algılanan ya da yol bağlantıları nedeniyle merkezden kopuk olarak değerlendirilen Çekmeköy, Ümraniye, Kayaşehir ve Zekeriyaköy gibi bölgelerde halen devam eden metro, tünel ve köprü gibi büyük altyapı projelerin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin merkezle ilişkisi güçlenerek mevcut talebi daha da arttıracaktır. Dolayısıyla bu bölgelerde geçen yılki ve şu anki konut satış fiyatlarını 3. Köprü, metro ve havalimanı projeleri tamamlandıktan sonra bulmanız mümkün olmayacak. Son bir yıl içinde bölgedeki konut fiyatlarında yaşanan artış da bunu gösteriyor. Atatürk Havalimanı ve hatta daha yakın bir örnek olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bulundukları bölgelere yaptığı etkinin çok daha fazlasının 3. Köprü ve 3. Havalimanı arasında yer alan bölgede yaşanacağını düşünüyoruz."