Sarıyer Kaymakamlığı, Türkiye genelinde başlatılan Okur-Yazarlık Seferberliği kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sarıyer’de 5 bin 921 kişinin okuma yazma bilmediğini belirten Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, “Bu vatandaşlarımızın tamamına okuma yazma öğretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Özel Haber: Ahmet Cirik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından Türkiye genelinde başlatılan Okur-Yazarlık Seferberliği kapsamında Sarıyer’de bir toplantı gerçekleştirildi. Sarıyer Kaymakamlığı tarafından Bağlar Mevkiindeki İBB Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapılan toplantıya; Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Aygün, AK Parti İlçe Başkanı Salih Bayraktar, MHP İlçe Başkanı Ünsal Bilgiç, Sarıyer Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, Sarıyer Halk Eğitim Müdürü Özay Sert, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Bilgin: Devletimiz birçok fırsat sunuyor


Eğitim çağının dışına çıkmış yetişkin vatandaşların, eğitim hakkından faydalanmaları için devletin birçok fırsat sunduğunu kaydeden Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, “Bugüne kadar yetişkinlere dönük çok çeşitli okuma yazma fırsatları verildi. 2008 yılına gelindiğinde okuma yazma bilmeyen yetişkin sayısı 4 milyon 863 bin kişiydi. Bu da toplam nüfusun yüzde 9.24’üne tekabül ediyordu. O dönem Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşlerinin gayretleriyle başlatılan ve 4 yıl devam eden ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyası ile bu sayı 2012 yılında 2 milyon 784 bine düşürüldü. Toplam nüfusa oranı da yüzde 4.93’e gerilemiş” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 4.09’u okuma yazma bilmiyor


Bilgin, TÜİK’in 2017 yılı sonu itibariyle açıkladığı güncel verileri paylaşarak şunları söyledi: “Ülkemizin nüfusu 80 milyon 810 bine yükseldi. Nüfusumuzun 60 milyonu 14 yaş ve üzerinde. Bu nüfusun 2 milyon 462 bini, oran olarak yüzde 4.09’u hala okuma yazma bilmiyor. Yüzde 4 olan bu oranı mümkün olduğunca daha alt seviyelere düşürmek ve ülkemizde okuma yazma bilmeyen vatandaş kalmayıncaya kadar okuma yazma seferberliğine hepimizin katkı vermesi lazım. Yine bu doğrultuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşleri Emine Erdoğan himayelerinde yeni bir okur yazarlık seferberliği tüm Türkiye’de başlatıldı. Bizler de Sarıyer olarak bu işin başlangıcını buradan veriyoruz.”

“Bu seferberlikte herkese görev düşüyor”


Tüm paydaşlardan okur yazarlık seferberliğine katkı vermelerini isteyen Kaymakam Bilgin, “Burada en önemli görev okul müdürlerimize ve öğretmenlerimize düşüyor. Çünkü açacağımız kursların çok büyük bölümü okullarımızda olacak ve eğitimler sınıf öğretmenlerimiz tarafından verilecek. Bu seferberlikte herkese görev düşüyor. En yakın çevrenizden başlamak üzere, ulaşabildiğiniz kim varsa okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı bizlere ulaştırmanızı bekliyoruz” diye konuştu.

Sarıyer’deki oran yüzde 1.7


Sarıyer’de bir kişi bile başvursa, o okulda okuma yazma kursu açacaklarını vurgulayan Bilgin, “Bu işin takipçisi bizzat ben olacağım. Sarıyer’de 2017 TÜİK verilerine göre okuma yazma bilmeyen vatandaşımızın sayısı 5 bin 921 olarak görünüyor. Nüfusa göre oranı ise yüzde 1.7 olan insanların tamamına okuma yazma öğretmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.