Sarıyer Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğinde bilimsel konulara ilgi duyan herkes için planlanan ‘Açık Ders’lerin yeni dönemi başladı. Dersler, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Cern ile başladı.


 Yeni dönemin ilk interaktif dersi, Prof. Dr. Erhan  Gülmez’in sunumuyla ‘Cern’de Neler Oluyor?’ başlığında gerçekleştirildi. Gülmez, derse ‘Higgs Bozonu niye bu kadar önemli?’ sorusu ile başladı. Temel parçacıkların büyük kütlesi varken, bazılarının olmadığı tespitini yapan Gülmez, buna Higgs Bozonu’nun yanıt verebildiğini söyledi. Gülmez, kütleleri açıklamak için, Higgs Alanı’na ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Cern’nin yerin 100 metre altındaki ve her biri 500 milyon frank değerindeki iki dedektör marifetiyle büyük hadron çarpıştırıcısını kullanabildiğini belirtti.

“FERRARİ’NİN ÜRETEMEDİĞİ MALZEME BURSA’DA ÜRETİLDİ”


Gülmez, 1954’de Cern’e Türkiye’nin 2015’te resmen assasiye üye olduğunu kaydetti. Türk ekibi olarak, CMS dedektöründe çalıştıklarını anlatan Gülmez, Ferrari’nin yapamadığı malzemeyi Bursa Yenişehir’deki mütevazı “MFK” şirketinin başarıyla yaptığını anlattı. Aynı malzemeyi üreten Brezilya’nın çalışmasından sinyal bile alınamadığını  belirten Gülmez, Bursa’daki aynı firmaya yeni işlerin de verildiğine işaret etti. 2024 yılına kadar yenilenmesi gereken detektörlerle ilgili Türkiye’nin de önemli bir çalışmasının olacağının altını çizdi.