AVan depreminde yaşamını  kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Atsushi Miyazaki’nın adı Sarıyer’de, büstünün de bulunduğu Japon Parkı’nda yaşayacak.

Sarıyer Belediyesi tarafından Ferahevler Mahallesi’nde yaptırılan Japon Parkı’nın açılışı iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da sağlamlaşmasına neden oldu.

JAPON KIZLAR KONSER VERDİ, VANLI OZAN TÜRKÜ SÖYLEDİ

Türkiye ve Japonya arasında sevginin, kardeşliğin ve barışın simgesi Folarak yaptırılan Japon Parkı’nın açılış töreninde geleneksel kıyafetler giyen Japon kızlar, yerel müzik estrümanı Koto çalarak misafirlere konser verdi. Vanlı ozan Ahmet Poyrazoğlu’nun Atsushi Miyazaki için bestelediği türkünün sözleri ise duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.

Belediye Başkanı Şükrü genç’in konuşmasının sonunda yapılan uzun süreli alkış ise Dr. Miyakazi’nin başka canları kurtarmak için kendi canından olmasına karşılık bir minnet ifadesi olarak algılandı.

ON DÖNÜMLÜK ALANA KURULDU

23 Ekim 2011 yılında yaşanılan Van depreminin yaralarını sarmak için DJaponya’dan Van’a gelen ve 9 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşen ikinci Van depremi sırasında kaldığı otelin yıkılması ile göçük altında kalarak yaşamını Dr. Atsushi Miyazaki adına Sarıyer yapılan 10 dönümlük park iki bölümden oluşturuldu. Japon Bahçesi ve tarihi Ayazma ile çocuk oyun grubunun bulunduğu park açılış törenine katılanların büyük beğenisini kazandı. Törende bulunan ve parkın yapımına katkı veren işadamı Erdal Aksoy, “Aksoy sitesi sakinleri olarak bu parka sahip çıkacağız” dedi.

MİYAKAZİ'YE TEŞEKKÜR TÜRKÜSÜ

Japon Parkı’nın açılış töreninde konuşan Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, Dr. Miyazaki adına yapılan park için Sarıyer Belediye Başkanı CŞükrü Genç ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. Bütün Vanlıların selam ve sevgilerini getirdiğini söyledi.

AAECHENBELEDİYE BAŞKANI PHİLİPP; "EN ANLAMLI ESER"

Sarıyer’le kardeş şehir olan Almanya’nın Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp de törene katılanlar arasındaydı. Philipp yaptığı konuşmada; “Benim için burada olmak büyük bir onurdur. Bana göre bir park, bir bahçe sessizlik ve dinginliğin en fazla olması gereken Byerdir. Japon Parkı’nın bu nedenle, uluslararası bir kahraman olan Atsushi Miyazaki için meydana getirilen en anlamlı eser olduğunu düşünüyorum” dedi.

BAŞKAN ŞÜKRÜ GENÇ: MİYAZAKİ, EVRENSEL DEĞERLER VE İNSANLIK ADINA HAYATINI FEDA EDEN BİR KAHRAMANDIR”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, binlerce kilometre öteden hiç görmediği, hiç tanımadığı insanlara yardım eli uzatmak için gelen ve bu uğurda yaşamını kaybeden Dr. Miyazaki için bir eser meydana getirmekten duydukları gurur ve mutluluğu ifade etti. Genç, “O, Gevrensel değerler ve insanlık adına hayatını feda eden bir kahramandır” diye konuştu. Başkan Genç, konuşmasının ardından parkın yapımında desteklerini esirgemeyen Aksoy ailesi adına Erdal Aksoy’a bir teşekkür plaketi verdi.

JAPONYA BAŞKONSOLOSU KEİJİ FUKUDA: “MİYAZAKİ SARIYER’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ”

Bir Japon vatandaşı olarak, Miyazaki adına güzel ve anlamlı bir parkın yapımında emeği geçen başta Sarıyer Belediye     Başkanı Şükrü Genç ve tüm Sarıyerlilere teşekkür eden Keiji Fukuda Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda ise, kendisiyle bir kaç defa bir araya Kgelme mutluluğuna eriştiğini ifade ettiği Miyazaki’nin Sarıyer’de ölümsüzleştiğini ve burada sonsuza dek yaşayacağını söyledi.

UMUT ORAN: “BU PARKIN ANLAMI BÜYÜK” 

Son olarak kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Japon Parkı’nın Türkiye ve Japonya arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın bir başka örneği olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından parkın kurdelesini kesen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda, Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü T2Genç, kalabalık bir grupla birlikte parkı gezdi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DE GELDİ

Japon Parkı’nın açılışına ayrıca CHP Milletvekilleri Melda Onur, Haluk İyidoğan, İsrail Başkonsolosu Moshe Kamhi, Denizcilik Müsteşarı Cemalettin Şevli, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, BBP İlçe Başkanı Hüseyin Koç, belediye meclis üyeleri, Belediye Başkan Aday Adayı Dr. Cengiz Alp, eski İstinye Devlet Hastanesi Başhekişmi Dr. Cengiz Tamer, muhtarlar, ilçe bürokratları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve yüzlerce Sarıyerli vatandaş katıldı.