Tarabya Mahallesi Yücel Evler Sokak’ta bulunan ve daha önce ıslah çalışması yapılan dere saçtığı pis kokular nedeniyle mahalleyi rahatsız ediyor. Dere pis kokunun yanında üstünün açık olması ve etrafında tel örgülerinin olmayışıyla da âdete faciaya davetiye çıkartıyor.


1Tarabya Mahallesi Yücel Evler Sokak’ta bulunan ve daha önce ıslah çalışması yapılan dere saçtığı pis kokular nedeniyle mahalle sakinleri rahatsız. Özellikle yaz aylarında sıcakların etkisiyle dere kenarında bulunan evlerde kokular tüm çıplaklığıyla his ediliyor. Mahalleli pis kokular nedeniyle zaman zaman evlerinde oturamaz hale gelmiş.  Evlerin lagar bağlantısının daha önce aktığı dere özellikle mahallenin alt yapılarında oluşan tıkanıklık durumunda lağım sular dereye akıyor. Derede kokuya neden olan diğer bir sorun ise yağmur suları. Yağmur sularlının derede birikmesi sonucu pis kokular etrafa yayılıyor.

Pis kokuların yanında derenin üstünün açık olması ve etrafında tel örgülerinin olmayışıyla da mahalleliyi rahatsız eden bir diğer sorun. Derenin etrafındaki tel örgülerin olmayış kısmen de tahrip edilmiş olması sokakta oynayan çocuklar için yaşamsal tehlikelere neden oluyor. Çocukların oyun oynarken tehlike saçan dereye düşmeleri an meselesi.

“Çocuğumuz bu dereye düşerse, bunun hesabını kim verecek?”


Konuya ilişkin gazetemize konuşan mahalle sakinleri mahalle arasından geçen derede suyunun birikmesi sonucu, kokusundan rahatsız olduklarını ifade ederek Belediye’nin dereye yönelik çalışma yapmasını talep ettiler. Evlerinin dereye bitişik olduğunu, derenin kokusundan dolayı huzurlarının kalmadığını söyleyen mahalle sakini Medeni Gezer, ''Batıdaki hangi şehirde böyle bir şey var? İstanbul'da böyle bir şey olabilir mi? Dün akşam misafirimiz vardı, inanın kokudan kapı ve pencerelerimizi açamadık. Kapı ya da pencereleri açtığımızda deredeki kanalizasyon kokusu içeriye geliyor. Bir de yapılan köprü ve dere kenarlarının korkulukları birçok yeri sökülmüş durumda. Yarın bir çocuğumuz bu dereye düşerse, bunun hesabını kim verecek? Ne pencerelerimizi açabiliyoruz ne de çocuklarımız dışarıya çıkabiliyor. Yetkili kimse belediye mi, İBB mi? Bir an önce bu soruna çözüm bulsunlar” şeklinde konuştu.

“Hastalık riskiyle karşı karşıyayız”


5Mahalle Ünsal Can, ise “Özellikle yazın çok pis kokulara neden oluyor. Kışın havaların soğuk olması nedeniyle bu koku pek fark edilmiyor ama yazın kötü kokuyor. Kokuyla birlikte sivri sinekler birikiyor. Biz bir çok hastalık riskiyle karşı karşıyayız. Çevresinin tel örgüyle kapatılması gerekiyor. Teller sökülmüş bu çocuklarımız için tehlike demek. Çocuklar bu şekliyle her an düşebilir. Bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.