Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli bölümü olan İzmit Körfezi Asma Köprüsü’nde tüm tabliyelerin montajı tamamlanarak körfezin iki yakası birleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilen törende köprüye Osman Gazi Köprüsü ismi verildi. Geçiş ücretinin 120 lira olduğu asma köprü Mayıs ayında ulaşıma açılacak.

 

SAOsman Gazi Köprüsü


Erdoğan, "Önce haktan sonra halktan aldığımız güçle projelerimizi hayata geçireceğiz. Şimdi köprümüzün adını açıklıyoruz. Adını Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik. Buralar zaten Osman Gazi'den bize miras değil mi?" ifadelerini kullanarak köprüye Osman Gazi Köprüsü ismini verdiklerini açıkladı.

 

 

İzmir – İstanbul arası 3.5 saat

Köprünün tamamlanmasıyla beraber İzmir – İstanbul arası mesafe 8 saatten 3.5 saate indi. Aynı şekilde arabayla dolaşarak 2, feribotla 1 saat süren körfez geçiş süresi 6 dakikaya iniyor.korfez_1570

 

 

 

 

Dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü

35 metre genişliğinde 113 tabliyenin montajıyla beraber 2 bin 682 metre uzunluğundaki köprünün orta açıklığı tam bin 550 metre. Bu da İzmit Körfezi Asma Köprüsüne dünyadaki  orta açıklığı en uzun 4’üncü asma köprü ünvanı veriyor.

 

Geçiş ücreti 120 lira

Yapımı yaklaşık 1.1 milyar dolara mal olan köprü, 3 şerit + 1 hizmet şeridiyle beraber toplam 4 şerit olarak yapıldı. Köprü ulaşıma açıldığında araçla dolaşarak 2, feribotla 1 saat olan körfez ulaşımı 6 dakikaya düşecek. Köprüden geçiş bedeli ise 35 dolar + KDV. Bu bedel bugünkü kurla yaklaşık 120 lira ediyor.