Sarıyer Baltalimanı'ndaki Japon bahçesi, 125 yıllık geçmişe sahip Türk - Japon dostluğunu pekiştiren mekanlardan biri. Japon bahçesi, hem doğayla baş başa kalma imkanı sunuyor hem de Japon kültürünü yakından tanıma fırsatı veriyor. Bu özel bahçe 20 Eylül'de Matsuri yani Japon kültür festivaliyle yeniden açılıyor.


Ertuğrul faciasının 125. yıl dönümünde Türk - Japon dostluğunu pekiştiren mekanlardan biri Sarıyer Baltalimanı'ndaki Japon bahçesi. Toplam 6 bin 137 metrekarelik bahçe Türkiye'de Japon yılı olan 2003 yılında tamamlanarak hizmete girdi.

Kardeş şehir Şimonaseki


şimanaskiJaponya'nın Şimonaseki kenti, İstanbul ile benzerliği dikkat çekiyor. İşte bu yüzden de iki kent kardeş şehir. İşte yine bu yüzden de Şimonaseki'de bir İstanbul bahçesi, Sarıyer Baltalimanı'nda da bir Japon Bahçesi var. Japon bahçesinde tadilat Temmuz ayı sonunda başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler müdürlüğü tarafından yapılan tadilatla çay evi, çardak, şelale, gölet ve patikalar yenileniyor. Tadilat için gerekli kiremitler, taşlar ve diğer malzemeler Japonya'dan getiriliyor.

Japonya'dan özel ekip gelecek


Çalışmalara, 2-16 Eylül tarihleri arasında Japonya'nın Şimonoseki kentinden gelen uzmanlar da katılacak. Bahçeye, bir Japon Akça ağacı iki de Sakura yani kiraz ağacı dikilecek. Bahçesinde bulunduğumuz Japon Çay Evi’nde çay sunumları yapılıyor. Ama içeri girebilmek için öncelikle evin önündeki seremoniye katılıp Japon Çay Evi'ne girmek gerekiyor.

Kosaki: Japonya’daymış gibi his verecek


kosakiiBahçenin önemini Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu basın ve kültürden sorumlu konsolosu Keiichi Kosaki anlattı. Keiichi Kosaki: “Özellikle Japon geleneksel kültüründe çay seremonisi olmazsa olmaz bir kültür unsurudur. Bu yıl özel bir yıldönümü olduğu için Japonya Şimonoseli kentinden bahçe uzmanları da gelecek. Çalışmalar daha da kapsamlı bir hal alacak. Sadece Japon davuluyla kalmayacak Japon çay sunumu da var, Japon yemekleri de olacak. Burası Türkiye ama Japonya'da hissedecekler kendilerini” dedi.

20 Eylül'de Japon kültür festivaliyle kapılarını açacak olan Japon bahçesini, sabah 07.30'dan akşam 19.30'a kadar ziyaret etmek mümkün.