Devlet tüm yapıları kayıt altına almak ve vatandaşın konutlarıyla ilgili yıllardır kangren haline gelmiş tapu sorununu çözüme kavuşturmak için imar barışı adı altında tarihi af getiriyor. Boğaziçi’ndeki mevzuata aykırı yapıların da kapsama alındığı imar barışında başvuruda bulunanların konutları üzerindeki yıkım kararları durdurulacak. 70 milyar liraya yakın bir gelirin hedeflendiği barış kapsamında olmadık yerlere inşa edilen konutlara ise kesinlikle tapu verilmeyecek.

Tüm yapılar kayıt altına alınacak

İmar barışına Boğaziçi’ndeki mevzuata aykırı yapılar da dahil edildi. Gazete Habertürk’e açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Türkiye’deki yapı sayısının tam olarak bilinemediğini belirterek, “İstisna getirmedik ki tüm yapılar kayıt altına alınsın ve yapı envanteri tutulmuş olsun. Düzenleme ile Türkiye’deki konut sayısının net olarak ortaya konulacak” dedi.

Kayıt aşamasında istisna olmayacak

Kayıt aşamasında istisna olmayacağının altını çizen Demirtaş, “Ancak olmadık yerlere inşa edilen konutlara ise kesinlikle tapu verilmeyecek. İstanbul Boğazı’nda ‘geri görünüm ve etkilenme bölgeleri’nin dışında mahalleler, şehirler kuruldu. Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz’da binlerce yapı var. Bu yapıların tamamını kayıt altına alabilmek için böyle bir yola başvurduk” diye konuştu.