Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki hava kirliliğinin korkunç boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Ülkedeki nüfusun yüzde 66’yı bu araştırmalara göre kirli hava soluyor. Uzmanlar, halkın özellikle İstanbul’da Sarıyer, Silivri ve Şile bölgelerinde yaşamasını tavsiye ediyor.

‘Nefesimiz Tükenmeden: Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı’ başlıklı sempozyum Türk Toraks Derneği’nin himayesinde gerçekleşti. Sempozyuma Avrupa Göğüs Derneği ile Dünya Sağlık Örgütü de destek verdi. Sempozyumda açıklanan Türkiye’deki hava kirliliğinin boyutları ise korkuttu. Milliyet’te yer alan habere göre,  havası en iyi olan şehir Rize olarak dikkat çekiyor. Ankara ile birlikte İstanbul’daki Esenyurt, Göztepe ve Aksaray da ise kirliliğin boyutları korkutucu derecede. Dr. Haluk Çalışır, İstanbul’un Göztepe ve Esenyurt ilçesi ile Ankara’nın Kayaş, Sıhhiye bölgelerinde yılda 200 gram civarında toz solunduğunu belirtti.

HAVA KİRLİLİĞİNDEN DOLAYI 2 BİN 876 ERKEN ÖLÜM GERÇEKLEŞİYOR


Yapılan araştırmaya göre, ülkede hava kirliği sebepli olarak 2 bin 876 erken ölüm gerçekleşiyor. Dr. Osman Elbek de 2016 yılında sağlıklı bir şekilde nefes alan illerin sadece Artvin ve Tunceli olduğunu kaydetti. Bu yılki durumun bundan kötü olduğunu vurgulayan Elbek, “Ülkedeki nüfusun yüzde 66’sı maalesef kirli bir havaya maruz kalmakta. Halka, İstanbul’da Sarıyer, Şile ve Silivri bölgelerinde yaşamalarını tavsiye ederim. Ankara’da yaşanacak bölgeler Bahçelievler ile Sincan, İzmir’de ise Güzelyalı” ifadelerini kullandı.