Türk – Yunan nüfus mübadelesinin 93. yılında hasretin iki yakasından gelen mübadiller Sarıyer’de buluştu.


şükrüğ

Sarıyer Belediyesi ve Lozan Mübadilleri Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra birçok mübadil yakını katıldı. Sarıyer Merkez Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler ve Kavala Belediyesi Sosyal ve Kültür İşler Daire Başkanı Anastasia İosifidu birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, her iki ülkede de geride kalan tarihi eserlerin, ibadethanelerin ve birçok kültürel mirasın korunması için yetkililerden sağduyulu olmalarını ve gerekli yasa ve kanunların ivedilikle hayata geçirmelerini istediler.

Denize çelenk ve karanfiller bırakıldızDSC_4563


Anıttaki törenin ardından temsili olarak kıyıya yanaşan teknelerle birlikte denize çelenk ve karanfiller bırakıldı. Denize karanfiller atılırken 93 yıl önce yaşanan acılar bir daha yaşanmasın diye dualar edildi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde devam eden etkinlikler “Hasretin İki Yakası Mübadil Aile Öyküleri Sergisi” ve kokteyl ile sürdü. Program, her iki yakanın birbirinden güzel müzikleri eşliğinde sunulan konserle son buldu.

zDSC_4939Başkan Genç’ten “Sarı Gelin” türküsü


Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, Kavala Belediye Korosu ve Sarıyer Belediye Korosu’nun sunduğu müzik ziyafeti, salonu dolduran vatandaşlar tarafından keyifle dinlendi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de “Sarı Gelin” türküsüyle renk kattığı gecenin sonunda karşılıklı hediye ve çiçek takdimi yapıldı.

 

zDSC_4595