CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz yaptığı açıklamayla 7 Haziran 2015 Seçim Bildirgesinde yer alan vaatleri yerelde hayata geçireceklerini duyurdu.


İlk olarak İstanbul’da bulunan tüm ilçe belediyelerinde asgari ücretli olarak çalışanların maaşlarını 1500 TL üstünden düzenleyen CHP belediyeleri, şimdi de özellikle Sarıyer’in büyük problemi olan tapu ve mülkiyet sorununa el atıyor. Bu konuda belediye meclislerinde çalışmalarına aralıksız devam edip teklif ve tasarıları bir bir geçiren CHP meclis grupları, aynı doğrultuda TBMM’si çatısı altında da çeşitli tekliflerle konuyu çözmenin yollarını arıyor.

İşte yapılan çalışmalar ile ilgili yapılan açıklama:
 7 Haziran 2015 Seçim Bildirgemizde yer alan gecekondu bölgelerine tapu verilmesi ile ilgili vaadimiz yerelde gerçekleşiyor,

Seçim Bildirgemizde aynen şöyle demiştik:

"2981 Sayılı İmar Affı Kanunu’na göre Tapu Tahsis Belgesi sahibi olan ya da Tapu Tahsis Belgesini hak etmiş olmakla birlikte henüz bu belgeyi almamış olan yurttaşlarımıza bir yıl içerisinde tapuları verilecektir.

Başlangıç bedelini ödemiş olmaları kaydıyla tapu tahsisi yapılacak yurttaşlarımızdan ek bir bedel alınmayacaktır.”(2015 Seçim Bildirgesi sayfa:157)

Daha sonra Konuyu 31.12.2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdık. Grup Başkanvekilimiz M. Akif Hamzaçebi tarafından T.B.M.M. Başkanlığı’na verilen kanun teklifimiz ise aşağıdaki gibidir,

“Tapu tahsis belgesi verilen yapılar ile başvuru yaptığı ve gerekli şartları taşıdığı halde bu maddenin yayınlandığı tarihe kadar Tapu Tahsis Belgesi düzenlenmemiş yapıların üzerinde bulunduğu kamu taşınmazlarının mülkiyeti başkaca bir işlem yapılmaksızın bir yıl içerisinde ilgili belediyeye devredilir. Belediyeler, tapu tahsis belgesi sahipleri ile tapu tahsis belgesi başvurusu yaptığı ve gerekli şartları taşıdığı halde tapu tahsis belgesi düzenlenmemiş yapıların sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde mülkiyetin kendilerine devrini takiben bir yıl içerisinde imar planlarını yaparak tahsis belgelerini tapuya dönüştürerek hak sahiplerinin tapularının verirler.

Bu şekilde kendilerine tapu verilenlerden 2.000 TL. ’ lik başvuru bedelini ödemiş olmaları şartıyla, ayrıca herhangi bir bedel veya harç tahsil edilemez.”

Eğer önerge ile oluyorsa buyurun T.B.M.M ‘de önergemizi kanunlaştırın.

Bütün bu çalışmaların devamından sonra: Sarıyer Belediye Meclisimizin 05 Şubat 2016 tarihli toplantısında alınan kararla Seçim Bildirgemizi uygulamaya koyduk. Alınan karar gereği, Gecekondu alanlarına ilişkin gerekçeli raporları ile birlikte ıslah imar planlı teklifi, Sarıyer Belediyemizce hazırlanıp onaylandıktan sonra vatandaş nihayet tapularını alacaktır.

Seçim bildirgemizdeki bir başka sözümüz de, “Asgari ücret (net) 1.500 TL. olacak ” dedik ve Türkiye’de ki bütün belediyelerimizle birlikte Sarıyer Belediyemizde uygulamaya geçtik.

Sarıyer Belediyesi dahil olmak üzere, bütün CHP Belediyelerinin Meclislerinde 01.02.2016 tarihinde almış oldukları karar ile, CHP belediyelerinde çalışan, taşeron işçileri de dahil en az 1.500 TL. net ücret alacaklardır.

Sonuç itibari ile siyaset söz verme, sözünü tutma ve tutarlı bir çizgi izleme sanatıdır. Hem imar ıslah planları hazırlanması, hem de belediyede çalışan işçilerimizin en az 1.500 TL. net maaş alması Sarıyer halkımıza hayırlı olmasını temenni ederim.

Mehmet DENİZ

CHP Sarıyer İlçe Başkanı