Sarıyer Belediyesi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü tarafından geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Uluslararası Balıkçılık ve Mavi Büyüme Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, Karadeniz Bölgesi’nde balıkçılığın birçok insan için zanaat ve istihdam olanaklarını sağlayan önemli bir ekonomik faaliyet olduğu belirtildi. Balıkçılığın ve su ürünleri yetiştiriciliğinin insanlara doğrudan ve dolaylı faydalar sağladığı vurgulandı.  Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliğinin yönetim sisteminin kurumsallaştırılması gerektiğine dikkat çekildi. Bildirgede, Karadeniz stoklarının kirlilik, iklim değişikliği, istilacı türler ve kayıt dışı avcılık nedenleri ile tükendiği kaydedildi. Balık stoklarının sürdürülebilirliği için bir strateji gerektiği ifade edilirken, stoklarla ilgili veri eksikliğinin balıkçılık sektörü için belirsizlik oluşturduğu vurgulandı.

“BÖLGESEL ÖRGÜTLER, SARIYER BELEDİYESİ İLE DAHA FAZLA ÇALIŞMALI”


Sektörde düzenleyici bir çerçeve ve ruhsatlandırmaya gereksinim duyulduğu ifade edildi. Balık ürünlerinin sadece yüzde 2’sinin balık yetiştiriciliğinden kaynaklandığı bildirilirken, bu üretimin geliştirilmesi ve yerel düzeyde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bildiride şu ifadeler yer aldı: “Bölgesel örgütler Karadeniz bölgesinde uzun süreli sürdürülebilir kalkınma ve sektörünü destekleme konusunda yerel yönetimlerle, Sarıyer Belediyesi ile daha fazla çalışmalıdır. 9. Avrupa Birliği’nden Karadeniz Bölgesi’ne doğru bir ilgi var. AB’nin balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki katkısı ve yardımı memnuniyetle karşılanmalıdır. 10. Karadeniz bölgesinde sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları için uluslararası iş birliği önemlidir. 11. Bu konferansın sürekliliğinin olması ve gelecek yıl yeniden organize edilmesinin ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.”