0

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yani 3. Köprü inşaatı Eylül 2013 itibariyle son durumunda köprü ayakları iyice belirginleşmeye başladı. 29 Mayıs 2015 tarihine kadar açılması planlanan 3. Köprü’de hem Poyrazköy, hem de Garipçe’deki inşaat alanlarında köprü bacakları artık çıplak gözle görülebilir seviyeye yükselmiş durumda.
Çevre yolları ile Kuzey Anadolu Otoyolu ile birlikte toplam maliyetinin 6 milyar doları bulması beklenen 3. Köprü’de Eylül ayı başında dikilen dev kule vinçlerde Eylül sonu itibariyle köprünün oturacağı ayaklarda hızlı bir ilerleme gözlemleniyor.
Tamamlandığında, 59 metre genişliği dünyanın en geniş asma köprüsü ünvanına sahip olacak olan 3. Boğaz Köprüsü, 1408 metrelik kuleden kuleye olan ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem tertibatı da bulunan en büyük ve 320 metrelik kule bacakları yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek köprüsü olacak.

3. Köprü inşaatındaki en önemli kalem olan köprü bacakları Eylül 2013 sonu itibariyle henüz yaklaşık 20 metredeler. Bu köprünün bacakları yaklaşık 60 metre boyunca paralel yükselecek, 60 metreden 320 metreye kadarsa en tepede birleşecekleri şekilde birbirlerine yaklaşan bir rota izleyecekler. Böylece 3. Köprü bacakları uzaktan bakıldığında bir makas izlenimi doğuracak.

köprü 1

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi içinde yer alan köprünün inşaatını gerçekleştiren IC İçtaş – Astaldi ortaklığı, köprüyü ihale koşulları içinde yer alan 3 yıldan daha kısa bir sürede tamamlamaya çalışıyor. Köprünün temel atma töreni sırasında inşaatı 2 yılda bitirmelerini isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bunu başarmak için çalışacaklarını söyleyen Japon yetkililerin bu konuda gereken hassasiyeti gösterdikleri ifade ediliyor.

Köprünün yapımında çağın teknolojik imkanlarını kullandıklarını söyleyen IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise ihaleyi kazandıkları zaman, “Köprü hem teknolojik hem de dünyanın en güzel ve gösterişli köprülerinden biri olacak” demişti.

Yapım yeri, verilen isim ve bağlantı yolları için kesilen ağaçların fazlalığı nedeniyle kamuoyunda çeşitli tepki ve protestolara yol açan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün raylı sistem taşımacılığı imkanı da vererek toplu taşıma konusunda yarar sağlayacağı belirtiliyor.

3. köprünün yapımı 'yap, işlet, devret’ modeli ile gerçekleştiriliyor. Projenin işletmesi, yatırım süresi de dahil olmak üzere, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile ICA tarafından üstlenilecek.