‘Yerel yönetim ve üniversite işbirliği ile kariyerimi kurguluyorum’çalıştayı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti. Çalıştayda gençlerin politika sürecine katılımı, kariyeri kurgulama, girişimcilik gibi konular ele alındı.
Sarıyer Belediyesi tarafından hayata geçirilen, 'Yerel Yönetim ve Üniversite İşbirliği ile Kariyerimi Kurguluyorum’ projesi kapsamında yer alan, ‘Uluslararası gençlik istihdamı ve AB politikaları çalıştayı’ İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yoğun katılımla gerçekleşti.

STANT ALANLARI OLUŞTURULDU

Proje kapsamında oluşturulan stantlarda öğrencilere Avrupa fırsatları ve staj imkanları hakkında bilgi verildi. İnsan kaynakları bölümlerinin de katılım sağladığı çalıştayda, Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin tasarlamış olduğu ve derece kazandığı ürünler katılımcılara tanıtıldı.

PROJENİN AMACI NEDİR?

 Proje hayata geçirilirken, genç işsizliğe karşı mücadele etmek amacıyla tüm paydaşların katıldığı bir süreçle gençlerle birlikte uygulanabilir, somut ve şeffaf, genç odaklı istihdam politikası üzerine çalışmalar yapılıyor. Gençlerin karar alma aşamasında yer aldığı politika sürecinin sonunda çıkarılacak raporla katılımcı süreç devam edecek.

400’ÜN ÜSTÜNDE GENÇ EĞİTİM ALDI

Şubat ayında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan proje tanıtımının ardından çalışmalar hakkında bilgi veren proje koordinatörü Işın Orhangazili, “ Sizlerin aktörü olduğu bir projeden bahsediyoruz.  Bu proje doğrudan gençlerin istihdam yaratma projesi değil, daha kıymetli bir şey var ki, politikanın gençlerle birlikte yürütülüp tasarlanması. 400’ün üstünde gençle eğitimleri tamamladık” dedi.

SİZLERE PAYDAŞ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Yerel yönetici olarak proje hakkında konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç,  “Belediyeler asfalt döker, çöp toplar diye düşünülüyor. Üniversite gençlerinin belediyelere ilgisizliği de bundan kaynaklanır.  Siz gençler yerel yönetimlerin avantajlarını kullanabilirsiniz. Giderek bilimsel alt yapılar oluşturuluyor. Önemli olan bunu yaşamda kullanmak. Biz bu projeyle sorunların analizini yapıyor ve çözüm için sizlere paydaş olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

GENÇLER, YAŞADIĞI KENTİN SAHİBİDİR

Türkiye’de gençlik katılımı ile ilgili bir konuşma yapan Habitat Derneği Yenilik ve Teknoloji Programı Direktörü İsmail Metin, katılımcılara kendi çalışma hayatından örnekler vererek, “Ben kariyerimi kurgularken gençlik katılımı üzerine çalıştım. Kent Konseyi’nde görev yaptım. Gençler yaşadığı kentin sakini değil aynı zamanda sahibidirler” dedi. Aachen Türk Akademisyenler Derneği 2. Başkanı Velit Bari ve Almanya’dan gelen misafirlerinde bulunduğu toplantıda gençler proje hakkındaki fikirlerini belirtti.

SORULAR YANITLANDI

Operatörlüğünü Gençlik Eğitmeni Volkan Müderrisoğlu’nun yaptığı ‘Yerel istihdam politikalarına gençlerin katılımı’ adlı panelde, Sarıyer Belediyesi Eğitim Danışmanı Selçuk Dereci ve TÜGİAD Başkan Vekili Berrak Kutsoy gençlerin merak ettiği soruları yanıtladı. Toplantıda gençlerden çok şey öğrendiğini dile getiren Selçuk Dereci şu şekilde konuştu, “ Gençlerin böyle bir projede yer alması çok önemli. Belediye olarak üniversite gençlik kulüpleriyle işbirliğimiz var. Sarıyer’de kent sempozyumu yapacağız. Ekonomik girişimden önce sosyal girişim için adım atmalıyız.”

KADIN GİRİŞİMCİYE İHTİYAÇ VAR

Gençlerin ekonomik katılımı üzerine konuşan Berrak Kutsoy da Türkiye’nin kadın girişimcilere ihtiyacı olduğunu söyleyerek; “Girişimcilik olursa istihdam sayesinde ekonomiye katkı sağlanır” dedi.Birçok üniversiteden panele katılan öğrencilerde, teknolojinin gelişmesiyle birlikle insanların bilinçlendirilmesi ve gençlerin fikir girişimciliği yapabilmesi için sosyal ortamların yaratılması gerektiğini vurguladı.

http://www.sariyerposta.com